Clicks238

FÖLTÁMADOTT- vers - és a magyarázata

Ralfi
1
FELTÁMADOTT megrengett a föld mélye megmozdult a sír méhe, megfájdult a kobold füle megkondult a dobhártyája, angyal fújt a sófárjába dördült zengett sziklát tördelt, kobold meg a földön térdelt …More
FELTÁMADOTT

megrengett a föld mélye
megmozdult a sír méhe,

megfájdult a kobold füle
megkondult a dobhártyája,

angyal fújt a sófárjába
dördült zengett sziklát tördelt,

kobold meg a földön térdelt
mert íme kijelentetett,

ma minden beteljesedett
nincs hatalma a halálnak,

kobold hódol a Királynak
felvirrad a zengő hajnal,

szétszalad megreped az éj
érkezik ki él és ítél,

angyal száll le robban az ég
érkezik ki él és ítél,

kerub fúj a sófárjába
megtörött a halál átka,

villámlik a sabbat vége,
megolvad a sír pecsétje,

hördülve hirdeti a jót
gördülve hirdeti a SZÓT,

nézzétek nincs itt

FELTÁMADOTT


Rövid magyarázat a Föltámadott c. vershez.

Előbb volt készen a vers és utána kaptam az ötletet, hogy keressek rá a neten a sófár hangjára. A „zörejek” tehát nem hanghibák, hanem a zsidó liturgia ékes hangszerének a sófárnak a hangjai. A hanghatásokkal együtt egy kicsit az egész olyan lett, mintha a nagypénteki sötétség és vihar végén a mennyből leszálló angyal gurítaná el a sírkövet.

A zsidó liturgia szerint a sabbatnak péntek este van a bejövetele, kezdete és szombat este van a kimenetele, vagyis a vége. Ekkor oltják el a szombat gyertyáit melyek a sabbat egy napos ideje alatt folyamatosan égtek, fényt adtak, várakozva a Messiás érkezésére. A sabbat vége tehát eredetileg sötét és szomorú volt, mert az ünnep elmúlt és a Messiás nem érkezett meg. Hitük szerint a Messiás egyszer és végleg egy sabbaton fog majd eljönni. A versben azonban a sabbat kimenetele azért fényes, mert az Angyal és a Kerub bejelentik, hogy érkezik a föltámadott Messiás. Kétszer jelentik ezt be, mert akkor érvényes a bizonyosság a hagyomány szerint, ha azt legalább két tanú erősíti meg.

A vers elején egy vadállat hörgése hallható kétszer is. Arra utal, hogy hörögve menekül a halál, a vesztes alvilág az ÉLET URÁTÓL, és prüszköl attól, hogy kénytelen kelletlen, akarja, nem akarja, de hirdetnie kell a jó hírt, vagyis az Evangéliumot az alvilágban. Mert el kell mondania, hogy Jézus feltámadt és azt is el kell mondania, hogy miért, hogyan és kitől szenvedtek vereséget. És tovább hörög, menekül és prüszköl a SZENT érkezése miatt is.

A Kerub pedig a sírkövet elgurító örömmel, gördülve hirdeti ki a világba az örömteli szót, az Evangéliumot.
Nincs itt! Feltámadott! Mt28.6
A sabbat liturgiájában a kiddus kehelybe mindig annyi bort töltenek, hogy az bőségesen túlcsorduljon. Prófétai jel ez, mely Jézus véres keresztáldozatának túlcsorduló kincseit jelzi előre.

Bőséges áldást és a szívetek kiddus poharán túlcsorduló Húsvéti kegyelmeket kívánok MINDENKINEK!

Áldással és szeretettel! Ralfi
charisma likes this.