Clicks563
hu.news

Laikus szentbeszéd: A svájci püspök elűzte a papot

Basel homoszexuális püspöke, Felix Gmür kétségbeesést okozott a svájci Kreuzlingen településen.

A plébánia vezetője, a lengyel Jan Walentek atya a Redemptoristák rendjéhez tartozik, két kollégájával együtt él a város Redemptorista rend házában.

Kreuzlingen az úgynevezett "pásztorális régióhoz" tartozik. Az egyházmegye női pásztori asszisztenst nevezett ki vezetővé, mert Walentek nem rendelkezik a legjobb szervezői készségekkel. Ez átváltoztatta volna a plébánost egy "együttműködő pappá". A redemptoristák nem örültek ennek.

Gmür püspök továbbá megparancsolta Walenteknek, hogy engedélyezze a laikus szentbeszédeket, mert ez "hagyomány" Basel egyházmegyéjében, hiába mond ellent a kánonjognak. Walentek elutasította ezt a kérést.

A püspök és a redemptoristák lengyel szuperiorja közötti találkozó hozta meg a töréspontot. A szuperior visszahívta papjait. Eredményképpen Kreuzlingen redemptorista házát valószínű, le fogják zárni.

A helyi plébánia tanács haragszik, amiért Gmür nem tudott egy köztes utat találni. "Katasztrófának" nevezte azt, hogy a pap 2020 júliusában távozni fog.

Kreuzlingen a problémás plébánia. Walentek előde, Alois Jehle prelátus, a Svájci Gárda volt káplánja és a Római Kúria tagját 2017-ben űzte el a plébánia, mert "túl katolikus" volt.

Kép: Gottfried Locher, Felix Gmür, © Sibylle Kathriner, CC BY-NC, #newsNjiqryrzde