hr.news
363

Papa locuto - Roma finita: Franjo objavio rat Crkvi

Franjino popratno pismo njegovom ANTI-Summorum Pontificumu, Motu Proprio Traditionis Custodes, ne samo da se ruga Benediktu XVI. i katolicima, već ima za cilj uklanjanje rimskog obreda koji heretici mrze.

Nekoliko puta i kruto, Franjo u popratnom pismu izjavljuje da "obustavlja" i "opoziva službu koju su odobrili njegovi prethodnici" za proslavu rimske mise.

Onaj tko neprestano potiče podjele koje ranjavaju Crkvu, koji optužuje katolike latinske mise da pokušavaju "proširiti praznine, pojačati razlike i poticati nesuglasice koje Crkvi nanose štetu, blokiraju joj put i izlažu je opasnosti od podjele".

Sarkastično, Franjo tvrdi da oni koji žele rimsku misu mogu je pronaći u Novus Ordu: "Tko želi predano slaviti prema ranijim oblicima liturgije, u reformiranom rimskom misalu prema Drugom vatikanskom saboru može pronaći sve elemente rimskog obreda, posebno Rimski kanon koji predstavlja jedan od njegovih prepoznatljivijih elemenata".

U stvarnosti, Novus Ordo kakav je sadržan u misalu iz 1970. godine nikada nije postojao. Od početka je smijenjen zbrkom liturgijskih pokusa, prema načelu "dobro je bilo što".

Franjo svoj pokušaj ukidanja rimske mise, koja potječe iz apostolskih vremena, uspoređuje sa sv. Pijom V. (+ 1572.) koji je u 16. stoljeću ukinuo obrede koji "nisu mogli tvrditi dokazanu antiku"; što je upravo slučaj Novusa Orda Pavla VI.

On širi lažnu tvrdnju da su biskupi tijekom Drugog Vatikana tražili reformu mise iako su studije (npr. Oca Briana Harrisona) dokazale suprotno. Mijenjanje liturgije nije bio zahtjev biskupa.

Franjo od biskupa traži da natjeraju katolike da se pravovremeno vrate na Novus Ordo i da prekinu s podizanjem novih osobnih župa koje prema Franji ne odgovaraju "stvarnoj potrebi 'svetog naroda od Boga'". U stvarnosti oni privlače mlade obitelji dok su ceremonije Novus Orda okupljanja vršnjaka Franje koji ima 84 godine.

Traditionis Custodes je objava rata koju će Franjo izgubiti jer na svom mjestu ima samo mlake i ostarjele katolike koji će - prema Objavi svetog Ivana - "ispljuvati iz usta" (Otk 3:16).

#newsRuzitrklbv