hr.news
105

Sretan rođendan: Benedikt nije "dopustio" rimsku misu niti je Franjo može "zabraniti"

U Traditionis Custodes, Franjo je izdao naredbu dok se papinska vlast razotkriva, a Crkva je u nepopravljivoj fazi, njemački autor Martin Mosebach - koji danas puni 70 godina - to primjećuje na stranici FirstThings.com (30. srpnja).

Franjo napušta mnogo reklamirana načela kao što su "slušanje", "nježnost", "milosrđe", ali Mosebach sugerira da "žestina" Traditionis Custodesa sugerira "da je ova direktiva došla prekasno".

Otporni katolici "neće dopustiti da im zastarjela ideologija zamrači budućnost", smatra Mosebach, dodavši da nije dobro i nije pametno stavljati papinski autoritet na ovaj test.

On podsjeća da Summorum Pontificum ne "dopušta" rimsku misu niti daje privilegije, već izjavljuje "da za slavljenje stare mise nije potrebno nikakvo dopuštenje" budući da "to nikada nije bilo zabranjeno jer se nikada ni nije moglo zabraniti".

Mosebach to naziva "fiksnom, nepremostivom granicom papinog autoriteta", objašnjavajući da je stara misa "načelno izvan papine moći zabrane".

Njegov zaključak: Nakon 16. srpnja 2021. "svaki svećenik ima moralno pravo slaviti Stari obred" koji nikada nije bio zabranjen i koji se ne može zabraniti.

Slika: Martin Mosebach © wikicommons, CC BY-SA, #newsPyyulvowqo