hu.news
245

Néhai szeminaristák homoszexuális illetlen viselkedéssel vádolják a hondurasi püspököt

Edward Pentin megkapta két néhai hondurasi szeminarista vallomását a homoszexuális illetlen viselkedéssel vádolt Juan Pineda segédpüspökről. A vallomásokat a vatikáni nyomozás végett írták le …More
Edward Pentin megkapta két néhai hondurasi szeminarista vallomását a homoszexuális illetlen viselkedéssel vádolt Juan Pineda segédpüspökről. A vallomásokat a vatikáni nyomozás végett írták le, amelyet a nyugdíjba vonult liberális Alcides Casaretto argentin püspök vezetett 2017 májusában. A vallomások azóta Ferenc pápa kezében vannak.
A Tegucigalpa egyházkerület vezetője Oscar Rodríguez Maradiaga bíboros, Ferenc pápa közeli szövetségese és Pineda személyes barátja. Pineda vezeti az egyházkerületet január óta, mert Rodríguez az egyesült államokbeli Texasban jelenleg kemoterápián van prosztatarák miatt.
A vallomások olyan eseményeket rnak le, amelyek állítólag akkor történtek, amikor Pineda a papneveldében tanított. Mindkét volt-szeminaristának később el kellett hagyni az intézményt. Pineda jelentések szerint más közeli férfi barátokkal is rendelkezik Hondurasban.
Kép: Juan Pineda, © House Committee on Foreign Affairs, CC BY-NC, #newsNlpojldngc