hu.news
207

Csupa mosoly: Ferenc pápa leghosszabb találkozója az amerikai elnökkel

Ferenc pápa október 29-én 90 percet töltött Joe Biden amerikai abortuszelnökkel. Ez volt a leghosszabb audiencia egy amerikai elnöknél, szemben a Trumppal (2017-ben) töltött 30 perccel és az Obamával (2014-ben) töltött 52 perccel.

A találkozón csak vatikáni újságírók vehettek részt. Tekintettel arra, hogy Biden hajlamos a baklövésekre, az elhallgatott élő közvetítés valószínűleg kísérlet volt arra, hogy megvédjék őt.

Nem meglepő, hogy Ferenc pápa Bidennel világi hitének fő tételeiről beszélt: ökologizmus, Covid, tömeges bevándorlás.

Biden egy 1930-ban kézzel szőtt miseruhát adott Ferenc pápának a washingtoni Szentháromság-templomból, ahova misére jár. Ferenc pápa nem fogja használni a gyönyörű ruhát. Továbbá egy parancsnoki érmét ajándékozott a pápának, amerikai túlzással közölve vele, hogy azt "harcosoknak és vezetőknek adják, és Ön a legjelentősebb harcos a békéért, akivel valaha találkoztam". Ferenc pápa a kezébe vette, és miután kikísérte Bident az ajtóhoz, megismételte: "Köszönöm".

Biden a jelvényt "béke-dollárnak" nevezte, mondván, hogy legközelebb, amikor találkoznak, Ferenc pápa fogja fizetni az italokat, és hozzátette: "Én vagyok az egyetlen nem ivó ír, akivel valaha is találkozott". Ferenc pápa erre azt válaszolta: "Nem isznak sok whiskyt?".

Ferenc pápa egy kerámiacsempére festett képet, a 2021-es békeüzenetet, az "emberi testvériségről" szóló dokumentumot és egy könyvet adott át Bidennek, amely Ferenc 2020-as Urbi et Orbi egyszemélyes műsorát örökíti meg az állítólagos világjárvány idején.

Szintén október 29-én Ferenc pápa fogadta Moon Jae-in dél-koreai elnököt, és átadta neki az összes enciklikájának egy-egy példányát. Moon egy keresztet adott Ferenc pápának, amelyet az Észak- és Dél-Koreát elválasztó határkerítés szögesdrótjából készítettek.

#newsZgnmeykhtk