hu.news
472

"Az szentáldozást még soha kezelték olyan lazán, mint a Novus Ordo Egyházban"

Muszáj megváltoztatni az eucharisztia előkészítésének és levezetésének módját - nyilatkozta Salvatore Cordileone, San Francisco érseke a CatholicNewsAgency.com-nak november 20-án. A hívőknek például gyakrabban kellene gyónniuk, és jobban fel kellene készülniük az áldozás tiszteletteljes fogadására.

Cordileone lesújtóan értékeli a helyzetet: "Soha nem bántak még ilyen lazán a szentáldozással, sem az apostoli egyházak egyikében, sem a keleti rítusokban, sem a nyugati világban".

Feltették neki a kérdést, hogy tényleg az-e az egyetlen helyes és tiszteletteljes módja az áldozásnak, ha fogadnánk - ahelyett, hogy a kézzel a nyelvre tennénk - Cordileone így válaszolt: "Én is ezen gondolkodom".

"A kézbe áldozás mellett sokkal nagyobb kihívás megőrizni az eucharisztia iránti tiszteletet" - magyarázza a magától értetődő dolgot. Hétfőnként a papok a földről, a padok alól vagy az énekeskönyvek lapjai közül bányásszák elő az áldozó ostyákat. Lelkipásztorként Cordileone a pap melletti jegyszedőket segítségét használta, nehogy az emberek elszaladjanak a szentostyával.

A hívek régen éjféltől böjtöltek, mielőtt térden állva áldoztak volna. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy "valamilyen" gyakorlati intézkedést kell hoznunk, amely emlékezteti az embereket arra, kit is fogadnak igazából áldozáskor.

Kép: © tlmofsf.com, Traditional Latin Mass Society of San Francisco, #newsOesbqegvcy