Clicks361
hu.news

Brandmüller Dubia bíboros: Ma elfogadottak lehetnek az olyan dolgok, amelyek tegnap még tiltottak voltak

Az olasz Scuola Ecclesia Mater csoport által szervezett szemináriumon a 91 éves Walter Brandmüller bíboros a radikális relativizmust hozta fel megoldásként a második vatikáni zsinat alatt kiadott dokumentumok értelmezési nehézségeivel kapcsolatban (videó).

Brandmüller teljes zűrzavart hoz létre azzal, hogy kimondja, a második vatikáni zsinat nem definiált dogmatikus tényeket, sőt, ettől félt, de ugyanakkor a Lumen Gentium és a Dei Verbum "kétely nélkül kötött, autentikus doktrínális tanokkal egyenlők" - "pedig itt sem definiáltak szigorúan semmit".

Azt mondja, hogy a második vatikáni zsinat és az azt megelőző magisztérium közti "közeli, organikus kapcsolat" számára egy elszakadás a liturgiától és a hit tanításaitól, ami "lehetetlen, már teológiai szempontból is". Ez nem változtatja meg azt, hogy ma már XXIII. János sem ismerné fel ezt az egyházat, ezért Brandmüller elszakadás tagadása csupán elméleti.

Bevallja, hogy a Nostra aetate (NA) és a Dignitatis humanae (DH) hibásak, de amikor az SSPX azt mondja, hogy a második vatikáni zsinat hibázott, akkor erre a bíboros azt feleli, hogy "ezt erősen el kell utasítani". Miért? Mert Brandmüller elmondta, hogy "teljesen nyilvánvaló", hogy ez a konciliáris szöveg helyes volt 1965-ben, míg ez már 2020-ban nem helyes, mert megváltoztak a körülmények. Sőt, kiemeli, hogy "minden szövegnek van egyfajta történelmi hitelessége".

Ezek önmaguknak ellentmondó nyilatkozatok a radikális relativizmusból. A második vatikáni zsinat soha sem értette saját szövegeit, ezek egyszerűen csak a hatvanas évekre jellemző trendek.

Brandmüller számára az összes NA és DH dokumentummal kapcsolatos gondokat a Dominus Jesus (2000) orvosolta, ami egy olyan dokumentum, melyet a Hittani Kongregáció publikált, de nem tartották fenn, ezért hamar meg is feledkeztek róla. De ha még ez nem is így történt volna: Brandmüller relativizmusát akkor nem kéne a Dominus Jesus dokumentumra is alkalmazni, ha már arról beszél, hogy "figyelembe kell venni a poszt-konciliáris magisztériumot" - beleértve Ferenc pápát is?

Brandmüller addig nyújtja a relativizmusát, hogy már azt állítja, hogy az erkölcs terén manapság vannak olyan helyzetek, ahol "ma elfogadottak lehetnek az olyan dolgok, amelyek tegnap még tiltottak voltak".

A fő ellenségeit többször is emlegeti, ezek az "úgynevezett hagyományőrző körök", akik nem képesek értelmezni az ellentmondásait.

#newsIbsjksxvtw