Clicks76
hr.news

Dvoobredni redovnici oživljavaju slavnu opatiju u Francuskoj

Benediktinci Saint-Josepha de Clairvala u Flavigny-sur-Ozerainu u Burgundiji oživjet će opatiju Solignac u središnjoj Francuskoj, počevši od kolovoza.

Vijest su 11. lipnja objavili biskup Limogesa, Pierre-Antoine Bozo i opat Jean-Bernard Marie Bories koji je izabran tek prije godinu dana. Njegova je zajednica osnovana u Švicarskoj 1972. godine oko nadbiskupa Marcela Lefebvrea (+1991.) kojeg su napustili nakon biskupskih posvećenja 1988. godine.

Redovnike je dočekao biskup Dijona, Michel Louis Coloni (+2016.), prisilivši ih da misu pričesti zamijene euharistijom novog obreda - koja se predvodi prema Bogu i na latinskom - kako bi dobili željeno kanonsko priznanje. Privatne mise redovnika uglavnom se slave u rimskom obredu. Sada grupa broji 50-ak redovnika. Osnivački opat Augustin Marie Joly (89) preminuo je u siječnju 2006. godine.

Solignac je osnovao sveti Eligius (+660.), a zatvorila ga je 1790. godine Francuska revolucija, koja ga je koristila kao zatvor za svećenike i časne sestre koji su se protivili terorističkom režimu Revolucije. Kasnije je samostan mnogo puta promijenio vlasnika sve dok ga biskupija Limoges nije kupila 2011. godine.

Opatijska crkva iz 18. stoljeća izvanredan je primjer crkve u romaničkom stilu.

#newsRynqtvvztg