Clicks286
hu.news

Oullet "nyílt levele" ront a helyzeten

Marc Ouellet bíboros október 7-én egy "nyílt levéllel" válaszolt Viganò érseknek, aki szeptemberben arra kérte a bíborost, hogy “tárja fel az igazságot” a McCarrick üggyel kapcsolatban. Helyette azonban a bíboros inkább vak hűségét tárta fel Ferenc pápa iránt.

Oullet szerint a Viganò nyilatkozat "értelmetlen és teljesen kifogásolható", mivel az "komolyan kihat az apostolok örököseire".

A bíboros szerint "valószínű", hogy Ferenc pápát nem érdekelte annyira, mit mond Viganò 2013 júniusában a McCarrick ügyről, mivel McCarrick ekkor már 82 éves volt, Ferenc pápa pedig elfáradt, mivel rengeteg nunciussal beszélt azon a napon.

Oullet bevallotta, hogy a Püspöki Kongregáció prefektusaként eddig még nem hozta fel a McCarrick ügyet a pápának.

Továbbá megkérdőjelezi a Viganò nyilatkozat azon részét, ami azt állítja, hogy XVI. Benedek szankciókat rótt ki McCarrick bíborosra: "A volt bíboros, aki 2006 májusában vonult nyugdíjba, azt a tanácsot kapta, hogy ne utazzon és ne mutassa magát nyilvánosan, hogy ne terjedjenek róla pletykák".

Azt állítja, hogy a Vatikán "nem tudta bizonyítani" McCarrick bűneit, sőt, a washingtoni nunciatúrát vádolja azzal, hogy nem voltak képesek "friss és erős" bizonyítékot találni az ügyről.

Ettől független Oullet nem érti, hogyan lehetett McCarrick bíboros karrierje ilyen sikeres (a válasz egyszerű: liberális volt, így élvezhette a média és az egyház védelmét).

Oullet írásának nagy része személyes támadás Viganò érsek ellen és Ferenc pápa dicsérete, aki Oullet szerint "egy kiváló pásztor, jószívű és határozott atya, valamint az egyház és a világ kegyelme".

Kép: Marc Ouellet, © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsPiomwcrgda