Clicks282
hu.news

A kudarcba fulladt kinevezés után: Jezsuita lett az új hongkongi püspök

Ferenc pápa május 17-én Stephen Chow Sau-yan jezsuita atyát, aki 2018 óta a Jézus Társasága Kínai Tartományának provinciálisa, kinevezte az új hongkongi püspökké.

A hongkongi születésű férfi a 81 éves John Tong Hon bíboros helyét veszi át, akit utódja 2019-ben bekövetkezett halála után hoztak be apostoli adminisztrátorként. A pszichológus végzettségű Chow a Minnesotai és a Harvard Egyetemen tanult. Csak decemberben veszi át a helyét.

Tavaly szeptemberben Chow azt mondta, hogy Hongkong új nemzetbiztonsági törvényét a jezsuiták által vezetett hongkongi iskolák diákjaival "objektív tényként" fogják megvitatni, és hogy "a tanításban megőrizzük a semlegességet". Zen bíboros, aki 2009-ben ment nyugdíjba hongkongi püspökként, élesen bírálta a törvényt, és minden eszközt bevetett, hogy elkerülje Peter Choy atya, Peking által kiválasztott jelölt kinevezését.

Lo Lung-kwong metodista professzor, a Hongkongi Kínai Egyetem istentiszteleti iskolájának kutatója a South China Morning Postnak elmondta, hogy Chow kiválasztása "megfontolt döntés" volt, mivel "nem mutatott nyilvánvaló politikai irányultságot" - ami azt jelenti, hogy a hatalom oldalára áll.

Tavaly a Vatikán lemondta az új püspök tervezett bejelentését, miután a jelölt az utolsó pillanatban visszautasította a pozíciót.

#newsGjrnapypyj