Join Gloria’s Christmas Campaign. Donate now!
Clicks533
hr.news

Je li kardinal Parolin osobno prekršio međunarodne financijske sporazume?

Kardinal Pietro Parolin, Franjin državni tajnik, osobno je od Uprave baštine Apostolske Stolice (APSA) 2014. godine zatražio zajam u iznosu od 50 milijuna eura za kupnju katoličke bolnice IDI u Rimu kako bi se spasio od bankrota.

Parolin je o tome obavijestio CatholicNewsAgency.com (20. studenog). IDI je imao dug od 800 milijuna eura. Neki njeni bivši administratori, uključujući svećenika, bili su u zatvoru zbog prijevara.

Parolinova izjava vjerojatno je laž da pokrije Franju, jer je Parolin poznat po tome što se drži podalje od financijskih poslova.

Zajam je doveo do inspekcije Moneyvala, Odbora Vijeća Europe za suzbijanje pranja novca, jer je prekršio regulatorne sporazume kojima APSA zabranjuje komercijalne zajmove.

Kao posljedica toga, Parolin je osmislio plan s kardinalom Wuerlom da zatraži Papinu zakladu za pokriće lošeg zajma APSA-e.

Wuerl je lažno rekao Papinskoj zakladi da su sredstva potrebna za pokrivanje kratkoročnih operativnih deficita. Unatoč prigovorima, potpora je odobrena.

Na kraju je APSA u operaciji izgubila 30 milijuna eura. Pored zajma APSA, Vatikan je upotrijebio 30 milijuna eura preusmjerenih iz bolnice Bambino Gesu, koje je talijanska vlada uzela od grantova u iznosu od 80 milijuna eura.

Slika: © Mazur, CC BY-SA, #newsWnquslahtz