hu.news
455

Holland püspök: Ferenc pápa üres templomokat AKAR?

A Traditionis Custodes (TC) ellentmondásokat tartalmaz, és ki kell javítani - írja Rob Mutsaerts, a hollandiai 's-Hertogenbosch segédpüspöke egy második nyilatkozatában (VitamineXp.Blogspot.com, augusztus 3).

A TC 1-ben Ferenc pápa azt állítja, hogy a Novus Ordo a római rítus egyetlen formája ("egyedi kifejezése"), de Mutsaerts ezt furcsának nevezi, mivel a pápa maga is népszerűsítette a volt anglikánok ordinariátusának misekönyvét, amely a római rítus része. Ezért Mutsaerts azt kérdezi, hogy a TC 1 eltörli-e ezt a misekönyvet.

Továbbá Ferenc pápa csak 2020-ban hagyott jóvá néhány új prefációt a régi miséhez, ezzel megerősítve, hogy a régi mise a római rítushoz tartozik.

Mutsaerts arra a következtetésre jut, hogy a püspököknek választaniuk kell, hogy őrzik a gazdag hagyományt vagy behódolnak és engedelmeskednek Ferenc pápának, és ezzel elpusztítják a hagyományt. Sok püspök úgy döntött, hogy nagylelkű lesz, ezzel megsértve a TC-t.

Mutsaerts számára nehezen érthetőek a TC indokai, amelyek nem szolgálják az egységet. Ferenc pápa hadat üzen saját hívei egy részének, miközben ugyanabban a hónapban "az egekig magasztalja James Martin szivárványos liturgiáját".

"Meg akar szabadulni a misétől, amely évszázadok óta a katolikus hit kifejezése" - összegzi Mutsaerts,

"Talán nem szereti a nagycsaládosokat ("nem kell szaporodniuk, mint a nyulaknak"), talán nem rajong a papi hivatásokért, vagy a telt templomokért (ami az üres szivárványtemplomokat még üresebbnek tünteti fel, mint amilyenek amúgy is....)."".

#newsFcwltgqbvv