Clicks620
hr.news

Dva razloga zašto je Franjo otpustio kardinala Filonija

Kardinal Fernando Filoni (73) isključen je s položaja prefekta važne Kongregacije za evangelizaciju naroda iako je njegov drugi petogodišnji mandat potvrđen do svibnja 2021. godine i bio je dobar administrator.

MarcoTosatti.com (11. prosinca) podsjeća da Filoni nije napustio svoje mjesto Nuncija u Iraku (2001.-2006.) tijekom američke agresije 2003. godine, kada je većina veleposlanika pobjegla.

Filoni se također suočio s antikatoličkim biskupom Erwinom Kräutlerom na Amazonskoj sinodi. Njegova nova uloga Velikog meštra konjaničkog reda Svetoga groba u Jeruzalemu je lažna nagrada.

Tosatti vidi dva razloga za Filonijevo uklanjanje. On je lik sa stavom koji se usudio suprotstaviti Franji. Prema Tosattiju, Franjo je često bio lošeg raspoloženja nakon audijencije s Filonijem. To bi bio dovoljan razlog da se Filoni izbaci, uključujući u obzir Franjinu "despotsku osobnost" (Tosatti).

Kao drugi razlog, Franjo je želio promovirati Filonijevog nasljednika, pro-gej plačljivca kardinala Taglea koji je bio gubitnik u Manili i bit će gubitnik u Rimu.

Slika: Fernando Filoni, © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsAwlsnzgrcr