hr.news
106

Nizozemski biskup: ŽELI li Franjo prazne crkve?

Traditionis Custodes (TC) sadrži kontradikcije i treba ih ispraviti, piše pomoćni biskup 's-Hertogenboscha u Nizozemskoj, Rob Mutsaerts, u drugoj izjavi (VitamineXp.Blogspot.com, 3. kolovoza). U TC …More
Traditionis Custodes (TC) sadrži kontradikcije i treba ih ispraviti, piše pomoćni biskup 's-Hertogenboscha u Nizozemskoj, Rob Mutsaerts, u drugoj izjavi (VitamineXp.Blogspot.com, 3. kolovoza).
U TC 1, Franjo tvrdi da je Novus Ordo jedini oblik ("jedinstveni izraz") rimskog obreda, no Mutsaerts to naziva čudnim jer je sam Franjo promicao misal Ordinarijata za bivše anglikance koji je dio rimskog obreda. Stoga Mutsaerts postavlja pitanje ukida li TC 1 ovaj misal.
Nadalje, tek 2020. godine Franjo je odobrio niz novih predgovora za staru misu, potvrđujući tako da stara misa pripada rimskom obredu.
Mutsaerts zaključuje da biskupi moraju birati između čuvanja Predanja ili pokoravanja Franji i time uništiti Predanje. Mnogi su biskupi odlučili biti velikodušni, kršeći TC.
Za Mutsaerta je teško razumjeti razloge za TC koji ne služi jedinstvu. Franjo objavljuje rat nekima od svojih vjernika, a u istom mjesecu "hvali duginu liturgiju Jamesa Martina do neba".
"Želi se riješiti mise koja je stoljećima …More