Clicks626
hu.news

XVI. Benedek: Nagy pofon Ferenc pápának

XVI. Benedek levelet írt a Livio Melina prelátusnak, a római II. János Pál Intézet 2006 és 2016 közötti elnökének szentelt Festschrift ügyében.

Melina elődei, Carlo Caffarra és Angelo Scola mindketten bíborosok lettek, Melinát pedig Ferenc pápa előbb elnökként, majd professzorként méltatlanul elbocsátotta, mert a Családi Szinódus során az intézete olyan katolikus álláspontokat védett, amelyek nem voltak összhangban Ferenc pápa előre meghatározott Amoris Laetitia katolikusellenes következtetéseivel.

XVI. Benedek Melinát "kétségtelenül e század egyik legnagyobb erkölcsteológusának" nevezi, akinek "emberi teológiai tudományos érdemei megkérdőjelezhetetlenek".

Megjegyzi, hogy Melina "bátran és hozzáértéssel" védte a katolikus erkölcsteológiát, és így tudta kibontakoztatni saját kreativitását. "Sajnos nem vagyok abban a helyzetben, hogy magam írjak cikket a Festschrift számára. Meg fogom találni a módját, hogy Don Liviot barátságomról és csodálatomról biztosítsam" - zárja XVI. Benedek.

Azok számára, akik emlékeznek az akkori eseményekre, ezek a szavak egyenlőek egy nagy pofonnal Ferenc pápa számára. Mielőtt Melina az Intézet professzora lett, Ratzinger bíboros szoros munkatársa volt a Hittani Kongregációban.

Kép: Joseph Ratzinger, Livio Melina, #newsWixfsavffm