Clicks227
hr.news

Pellovo suđenje vješticama: "Potpuno zaprepaštenje" nad lažnom osudom

U sudnici je došlo do "potpunog zaprepaštenja" nakon što je australska porota osudila kardinala Georgea Pella 11. prosinca, izvijestio je LifeSiteNews.com.

Oni koji su bili prisutni govorili su o "strašnoj nepravdi" jer je tužiteljstvo predstavilo samo jednog optuživača, bez nikakvih drugih dokaza.

Pell je navodno zlostavljao dvojicu dječaka zbora tijekom službenih dužnosti u katedrali u Melbourneu 1997. godine, iako su mjesto i okolnosti činile nemogućim da se takvo što moglo dogoditi. Pell nije živio u blizini katedrale.

Bezumne optužbe prvi je put objavila Louise Milligan u svojoj knjizi "Kardinal: Uspon i pad Georgea Pella", koju je prestižni književni kritičar Peter Craven nazvao "pokušajem samodostatnog proročanstva od 384 stranice" i "slučajem koji se postavlja za suđenje vješticama".

Angela Shanahan, kolumnistica za The Australian, napisala je da mediji koji love kardinala Pella "nikad neće dopustiti da ima pošten proces" dodavši kako je "bilo koji pravi dokaz nepravilnosti odavno postao sekundarno razmatranje vibre".

Amanda Vanstone, bivša australska veleposlanica u Vatikanu, nazvala je događanja oko Pella u svibnju 2017. godine "najnižom točkom građanskog diskursa u njenom životu" i "ništa bolje od linčne mafije iz mračnih doba".

Izricanje kazne Pellu donijet će se u veljači 2019. godine. Čeka kaznu zatvora do 14 godina. Tek nakon donošenja presude, dopušteno mu je podnijeti žalbu samo na tehnički postupak.

Drugo suđenje poznato kao "plivačko suđenje" počet će početkom 2019. godine. Pell je optužen da je "seksualno uvrijedio" dva dječaka dok su se igrali u javnom i nadziranom bazenu prije više od 40 godina.

Slika: George Pell, © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-SA, #newsIjisnquypi