Join Gloria’s Christmas Campaign. Donate now!
Clicks337
hu.news

Második bíboros, aki bűn nélkül "bűnös": Nem tudom, mitől lehetek bűnös

A lyoni Philippe Barbarin bíboros hat hónapos felfüggesztést kapott március 7-én, amiért "nem tudta jelenteni" Bernard Preynat atya bántalmazásait.

Minden bántalmazás 1991 előtt történt. Barbarint 2002-ben, tíz évvel később nevezték ki Lyonban.

Preynat atyát eltávolították segédpapi feladatából 1991 februárjában, miután az egyházmegyék tudtak a bántalmazásokról, amelyet egy olyan cserkész csoportban követett el, amelyet ő alapított és vezetett 1972-től 1991-ig. Hat hónappal később Preynatot visszarakták a plébániára.

Barbarin akkor tudta meg az esetet, amikor kapcsolatba lépett vele egy áldozat 2014 novemberében. Továbbította az ügyet a Hittani Kongregációnak, ami 2015 februárjában azt ajánlotta, hogy távolítsák el Preynatot, ez pedig 2015 áprilisában meg is történt.

2016 augusztusában az államügyész elutasította a Barbarin elleni vádat, miszerint "nem jelentette a kiskorú szexuális bántalmazását", mert az eset nem történt meg.

Egy bántalmazási propagandával foglalkozó szervezet trükközve ismét megnyittatta az ügyet 2017 májusában, az ügyet pedig segítette a hatalmas félretájékozódás a média által. Barbarin válasza januáérban: "Nem tudom, mitől lehetek bűnös. Soha sem akartam elrejteni vagy eltusolni ezeket a borzalmas dolgokat".

Barbarin ügyvédje bejelentette, hogy a bíboros fellebbezést fog benyújtani. Barbarin bejelentette, hogy beadja lemondását Ferenc pápának (francia videó lent).

Kép: Philippe Barbarin, #newsNakmdgikkf