Clicks114
hr.news

Ova sestra je u paklu

Obustavljene su operacije Nacionalne obavještajne uprave, specijalizirane skupine kolumbijske policije, za spašavanje sestre franjevke Glorije Cecilije Narváez (56).

Sestru je u veljači 2017. godine u Maliju otela grupa Fulani Al Qaeda. Muslimanski Fulani veliko su pleme u zapadnoj Africi, uglavnom polusedentarni stočari. Al-Qaidu podržavaju Sjedinjene Države i njeni sateliti u Siriji.

Glorijin brat Edgar za DiarioDelSur.com.co je rekao da je kolumbijska misija, koja je započela prije tri mjeseca, trebala trajati do kolovoza. Iznenada je 10. lipnja otkazana bez objašnjenja.

Edgar kaže da se njegova sestra u zatočeništvu brine za još jednu časnu sestru koja pati od ozbiljnih zdravstvenih problema. Sestra Gloria bila je dio četiriju sestara franjevki Marije Bezgrješne u župi Karangasso, južnom Maliju, regiji koja se smatra sigurnom. Otela su je petorica muškaraca.

Sophie Petronin, francuska taokinja puštena u listopadu 2020. godine, rekla je da je veći dio svog zatočeništva provela sa sestrom Glorijom. Prošle su 30-ak različitih kampova i sve dijelile: pokrivače, hranu, vodu. Njih dvije nisu doživjeli nasilje, osim jednom, kada se sestra Gloria izgubila tijekom šetnje, a zatim je bila vezana tri dana.

Kardinal Bamaka Jean Zerbo rekao je da sudbina sestre Glorije predstavlja ozbiljno poniženje za Mali: "Došle su činiti dobro i oteli su ih razbojnici. Ovo je sramota za našu zemlju". Sestrina majka Rosita umrla je u mjestu Pasto u Kolumbiji u rujnu 2020. godine, u dobi od 87 godina, a da više nije vidjela kćer.

Pošto je sestra Gloria samo katolička časna sestra, malo je diplomatskog pritiska za njezino puštanje.

#newsRnsgyrzqpo