Clicks388
hu.news

Az olasz napilap kételkedik Ferenc pápaságában

A Libero című olasz napilap, amelyet Vittorio Feltri alapított, Andrea Cionci cikkét közölte, amely szerint XVI. Benedek lemondásakor nem mondott le a pápai trónról, tehát továbbra is ő a pápa.

A cikk nem tartalmaz új információkat, de azt mutatja, hogy a két pápa kérdése nem fog egyhamar elülni. Cionci azzal érvel, hogy XVI. Benedek 2013-ban nem a "munus"-ról (kötelesség), hanem a "ministerium"-ról (szolgálat) mondott le, és arra a következtetésre jut, hogy csak a pápaság gyakorlásáról mondott le, nem pedig a pápaságról magáról.

Bár az egyházjog a "munus" kifejezést használja, a két kifejezés latinul felcserélhető, és XVI. Benedek lemondólevelében kifejezetten azt írta, hogy a pápai szék megüresedett.

Továbbá Cionci hivatkozik XVI. Benedek kijelentésére, miszerint "ezer éve nem mondott le pápa, és még az első évezredben is kivétel volt ez" (Peter Seewald "Utolsó beszélgetések", 2016). Cionci úgy véli, hogy a "kivétel" VIII. Benedekre (980-1024) vonatkozik, akit 1012-ben VI. Gergely antipápa rövid időre leváltott, amíg II. Henrik császár vissza nem helyezte.

Továbbá Cionci szerint XVI. Benedek nem tekinti lemondását V. Celesztin 1294-es lemondásával összhangban lévőnek, mert a "Mein Leben" (2020) című művében azt mondja, hogy erre a lemondásra "semmiképpen sem lehetett precedensként hivatkozni" saját lemondására.

Ráadásul Cionci ragaszkodik ahhoz, hogy XVI. Benedek még mindig pápának öltözik, és a "Pontifex Pontificum"-mal ír alá (amit Ferenc sohanem használ).

#newsDieakfryue