hu.news
522

Három nappal korábban? 134 ember a hagyományos latin mise "eltörlését" követeli

Egy leginkább olaszokból, 134 emberből álló csoport március 29-én aláírt egy nyílt levelet, ami a hagyományos latin mise eltörlését követeli.

A levelet három nappal később kellett volna publikálniuk. A csoport vezetője, Andrea Grillo, katolikus ellenes és "liturgiát" tanít a bencés szerzetesek számára a római Sant'Anselmóban.

Grillo levele azt állítja, hogy a latin mise "le van zárva a történelmi múltban". Ugyan ez mondható Krisztusról, a Szentírásról vagy Mozartról.

Szerinte a mise, ami - a Novus Ordóval ellentétben - fiatal családokat, fiatal hívőket és papokat vonz, "közömbös, élettelen és erőtlen".

Szerinte a latin mise "immunizálja" a hívőket attól, amit ő csak úgy hív, hogy "a második vatikáni zsinat ima iskolája", pedig a zsinat "ima iskolája" a latin mise volt.

Grillo szerint VI. Pál elbukott liturgikus reformja, ami felhagyott a zsinattal, "mindenki számára biztosítva van az egyházi útjuk során".

Így szerinte a "kettős, ellentmondó szertartások a hit megosztottságához vezet". Ugyanakkor Grillo támogatja az amazonasi rítust, de úgy tűnik, figyelmen kívül hagyja, hogy jelenleg 17 különböző rítus van a latin egyházban egyedül, amiből csak a latin misét akarja eltöröltetni.

Szimbolikus, hogy pont akkor publikálta a levelet, amikor a Novus Ordo világszerte felfüggesztésre került, miközben latin misét titokban még most is tartanak.

Kép: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsPecydmalkn