hr.news
437

Franjo opet štiti osuđenog zlostavljača

Franjo je osobno blokirao izopćenje oca Marka Rupnika, poznatog isusovačkog umjetnika kojeg nekoliko (!) redovnica optužuje za seksualni napad i psihičko zlostavljanje, izvještava MessaInLatino.it pozivajući se na "izvore na visokoj razini".

Ranije ove godine, kanonsko suđenje osudilo je Rupnika jer je u ispovijedi odriješio odraslu i pristalu seksualnu suučesnicu. Presuda je bila jednoglasna, a kazna ekskomunikacija.

No, nekoliko sati nakon objave kazne, Franjo je na Rupnikov zahtjev ukinuo izopćenje. Tvrtka Isusova već je pripremila izjavu o tome, ali je zaustavljena.

Isusovački generalni prokurator opisao je još jedan seksualni odnos, koji datira iz 1990-ih, sa ženom koja je pristala, a koji nije bio dio suđenja, kao "jeziv". Tražio je suđenje, ali je Franjo to spriječio. 30. studenog Rupnik je primio počasnu diplomu Papinskog katoličkog sveučilišta u Parani u Brazilu (na slici).

Isusovci su u izjavi od 2. prosinca rekli da su Rupniku zabranili ispovijed ili duhovno vodstvo.

Franjo je već u Argentini bio poznat po zaštiti zlostavljača ako je zlostavljač pripadao njegovoj klerikalnoj frakciji. Budući da je u Rimu, štitio je među ostalima biskupa Zanchetta i oca Inzolija.

Budući da oligarhijski mediji seksualne napade u crkvi koriste u političke svrhe, Franjo, koji je njihov saveznik, ne mora ih se bojati.

#newsWggkgbicqw