Clicks39
sl.news

Zakaj? Župnik se je na smrtni postelji "poročil" z dolgoletno prijateljico

Oče J.-F. C., župnik v Ženevi, Švici, je 25. aprila umrl zaradi limfoma, malo pred svojim 63. rojstnim dnem.

Skoraj dva tedna kasneje je 52-letna slikarka in nekdanja redovnica za 24heures.ch povedala, da je C. z njo vstopil v civilni zakon tik pred tem, ko je bil zaradi smrtnih bolečin in muk induciran v komo.

Oba sta se spoznala, ko je bil C. diakon in ona verska sestra.
Tako sta začela svoje 30-letno prijateljstvo, ki je bilo zaznamovano s "platonsko strastjo" in "željo po ohranjanju čistosti", so zapisali pri 24heures.ch.

Duhovnik je bil odgovoren za veliko pastoralno enoto v Ženevi, ki obsega štiri župnije. Med pogrebnim bogoslužjem je škof Charles Morerod iz Ženeve/Friburga/ Lozane, ki je vedel za okoliščine, v svoji homiliji omenjal duhovnika kot "zvestega in srčnega prijatelja že trideset let".

Po poročanju švicarskega škofovskega časopisa Cath.ch se je odločitev za "poroko" odzvala na potrebo po "doslednosti" in "priznanju". Če bi bilo to res, bi to moralo biti storjeno že trideset let prej. Verjetneje je, da je duhovnik nekdanjo sestro imenoval za svojo naslednico, v tem primeru pa jo je civilna poroka oprostila davka na dediščino, ki lahko v Ženevskem kantonu znaša do 26%.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsPxncoqblde