hr.news
227

Vandalski nadbiskup uništio prekrasan oltar iz 18. stoljeća

Nadbiskup Ancone Angelo Spina (67) uništio je monumentalni oltar u katedrali u Anconi pomaknuvši njegov prednji dio prema naprijed, uzrokujući nepovratnu štetu.

Ovaj vandalski čin koštao ga je 350.000 eura, prenose talijanski mediji. Prethodni aranžman koji je katedralu pretvorio u dvoranu za sastanke Novus Ordo poštedio je barem oltar koji je preživio Napoleona, Garibaldija, komuniste, fašiste, nacional-socijaliste, dva svjetska rata, demokršćane, potres 1972. godine, ali ne i Spinu.

Oltar je 1730. godine darovao Benedikt XIV. Poznati talijanski likovni kritičar Vittorio Sgarbi objavio je slike razaranja na internetu (ispod) nazvavši to "velikom glupošću". Međutim, glupost je ključni preduvjet da se postane biskup Novus Orda. Ivan Pavao II. slično je uništio oltar stolice u Crkvi sv. Petra.

MessaInLatino.it piše da je prije samo nekoliko dana Spina zaprijetio redovnicama u samostanu da neće otvoriti njihovu obnovljenu samostansku crkvu "dok ne poprave oltar".

S druge strane, skupina žena uspjela je ukloniti neugledni stol Novus Orda koji je Spina postavio ispred čudesne Kraljice Svih Svetih u katedrali u Anconi.

#newsUpqoujsiai