Clicks263
hu.news

A Vatikán megdorgálta az amerikai püspököt, amiért "kiskorúakkal volt egyedül"

A Hittani Kongregáció kanonikus megrovást adott ki a 89 éves Joseph Hart egykori Cheyenne püspökének "papi és püspöki kirívó óvatosság hiánya miatt, miközben egyedül volt kiskorúakkal a magánlakásában és különféle kirándulásokon" - írja a CioceseOfCheyenne.org (január 25). Hart 2001-ben mondott le.

Eredetileg Hartot 16 év alatti kiskorúakkal szembeni homoszexuális bántalmazással, valamint vallomásbeli visszaéléssel vádolták, mely állításokat az egyházmegye ügyvédje 2018-ban "hitelesnek" nevezett.

A "szakmai háttérrel rendelkező" egyházmegyei munkatársak, köztük a helynök, hat (!) vádat felülvizsgáltak és Hartot "erkölcsi bizonyossággal" bűnösnek nevezték, mielőtt a Vatikán megkezdte a folyamatot.

A Vatikán végleges rendelete Hartot hét vád alól felmentette, míg további öt vádat erkölcsi bizonyossággal nem sikerült bizonyítani. Két állítást nem tekintettek bűncselekménynek, mert a férfi partnerek 16 és 17 évesek voltak, és így nem voltak kiskorúak.

A kongregációnak bejelentett és az egyházmegye által hitelesnek tartott 16 év alatti férfi egyik esetét a rendelet nem is említette. A cheyenne-i egyházmegyét Biegler homoszex barát püspök vezeti.

#newsKkbdhxjymy