hr.news
89

Traditionis Custodes: Problem nije svinja, nego oni koji su je hranili

Gore od TC-a su oni koji šute iz vlastitog interesa, ravnodušni, oni koji opravdavaju tiranina, piše Eck na Caminante-Wanderer.com (19. siječnja).

Umjesto da gledamo na Franjinu perfidnost, trebali bismo pogledati one koji su mu dopustili da se izvuče, "inače krivimo svinju, a ne one koji su je hranili".

Eck se ne čudi što budalasti magarac glasno breče, ali mnogi kažu da pjeva kao slavuj i da je dostojan Teatra Colón u Buenos Airesu.

Ideologija "poslušnosti" tjera Franjine sljedbenike da svaku njegovu riječ i djelo vide kao "pokret Duha Svetoga iako su objektivno suprotni Bogu" – dok je TC "prepun laži toliko očiglednih da oštećuju oči i vrijeđati inteligenciju".

Franjo prezire pravdu i tužitelj je, sudac i krvnik. To Ecka podsjeća na cara Karakalu koji je od Papiniana tražio da opravda pogubljenje Karakalinog brata Gete. Papinianus je odgovorio: "Mnogo je lakše počiniti oceubojstvo nego ga opravdati".

Eck primjećuje da Franjini sljedbenici nemaju takvih problema sve dok rečenica nosi odgovarajuće pečate: "Pravni pozitivizam i legalizam zamijenili su Evanđelje".

Franjini sljedbenici u udobnim crkvenim položajima pozivaju žrtve TC "da piju iz kaleža poslušnosti, jedu od kruha pokornosti i promatraju ih da li prekrše i najmanji zarez dekreta evakuirane iz Vatikana, što bi bilo veći zločin i hereza od neuspjeha u Istini i Pravdi".

Za Ecka, ovo prihvaćanje okrutnosti pod krinkom dobročinstva je najozbiljnija stvar koju je TC iznio na vidjelo.

Slika: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-ND, #newsKllnhcvhdv