Clicks343
hu.news
2

A Vatikán az összes püspöknek írt levélben támadja a latin misét

Arthur Roche érsek, az Istentisztelet Kongregáció katolikusellenes titkára, akit háttérbe szorította a már nyugdíjba vonult Sarah bíborost, támadást indított a latin szentmise ellen.

Az UnaVoceScotland.org (február 21) közzétette a angol fordítást egy Roche által írt, 2020. február 19-i esszéből, amelyet minden püspöknek továbbítottak.

Az esszé valószínűtlen módon azt állítja, hogy az új mise a római rítus "hiteles fejlődése", és végrehajtását "egyházi kötelességnek" nevezi - bár senki nem követi a Novus Ordót, amelyet csak ürügyként használnak üres liturgikus kísérletekhez.

Roche elmondja a viccet, hogy a Novus Ordo "több áldozati szókincset tartalmaz, mint az 1570-es misekönyv", miközben a latin misétől meg kellett szabadulni az állítólagos "ismétlésektől" és "gyűjtőszavaktól".

Úgy véli, hogy a Novus Ordo bevezetésére a második vatikáni zsinat "teológiai tartalmának" fogadtatása miatt volt szükség, amely tudatában volt a "megváltozott világnak". A második vatikáni zsinat azonban csak pásztor zsinat volt, és a "megváltozott világnak" alig volt igénye a Novus Ordóra.

Roche a liturgia "klerikális elképzelését" kritizálja, amelyben a "papság egyedül" aktív, a hívek "passzívak", és ahol a "pap egyedül" ünnepel. Ez szépen tükrözi a Novus Ordo valóságot, például a temetéseket és esküvőket, ahol a pap magának beszél, mert a hallgatóság a legalapvetőbb liturgikus válaszokat sem ismeri.

Kép: Arthur Roche, © wikicommons, CC BY-SA, #newsPowyeshazj

pmt-a
"az új mise a római rítus "hiteles fejlődése", és végrehajtását "egyházi kötelességnek" nevezi"

Természetesen így van(?????????????? 😂), de ebből két dolog következik:
1./ Ezek szerint luther marci egy látnok volt, amikor 1517 után kiherélte a szentmisét, és csinált belőle egy Istentiszteleti liturgiát. Ugyanis a jelenlegi NOM szentmise közel 66%-s átfedést mutat a jelenlegi lutheránus …More
"az új mise a római rítus "hiteles fejlődése", és végrehajtását "egyházi kötelességnek" nevezi"

Természetesen így van(?????????????? 😂), de ebből két dolog következik:
1./ Ezek szerint luther marci egy látnok volt, amikor 1517 után kiherélte a szentmisét, és csinált belőle egy Istentiszteleti liturgiát. Ugyanis a jelenlegi NOM szentmise közel 66%-s átfedést mutat a jelenlegi lutheránus istentisztelettel. Ráadásul az ő kánonjuk(?! 😂 😭) szóról szóra megegyezik a NOM 2. kánonjával.
2./ Ha hiteles fejlődés eredménye volt (a Bugnini bizottságban résztvevő lutheránus teológusokkal és lelkészekkel megspékelve) az új rítus, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy a doxák és a görög-katolikusok miért ragaszkodnak az "elavult 🤪" miséjükhöz?
francesco69
A II. kánon azért ókori hagyományú, de a IV, VI, és a többi az nem kötődik a katolikus hagyományhoz. A liturgiát lehet most is nagyon ünnepélyesen és katolikus módon végezni. Nem egészében rossz, gyakorlati kivitelezésében sajnos nagyon sok visszaélés van. De a zsinat előtt sem volt minden tökéletes, ott is meg voltak a a kor visszaélései. A bizánci liturgia is hordozza a lélektelenséget, ha az …More
A II. kánon azért ókori hagyományú, de a IV, VI, és a többi az nem kötődik a katolikus hagyományhoz. A liturgiát lehet most is nagyon ünnepélyesen és katolikus módon végezni. Nem egészében rossz, gyakorlati kivitelezésében sajnos nagyon sok visszaélés van. De a zsinat előtt sem volt minden tökéletes, ott is meg voltak a a kor visszaélései. A bizánci liturgia is hordozza a lélektelenséget, ha az úgy ünneplik, meg a többi érvényben lévő keleti liturgia is.