Clicks233
hr.news

Schneider: Karizmatski pokret treba pomoć

Protestantski karizmatski pokret (CM) nastao je u SAD-u početkom 20. stoljeća i "novi je oblik religije ili kršćanske vjeroispovijesti", kaže biskup Schneider u videozapisu pitanja/odgovora Bratovštine Gospe Fatimske 14. ožujka.

Katolički CM započeo je prije otprilike 55 godina, a prihvatili su ga pape nakon Drugog Vatikana, posebno Ivan Pavao II. "Ovo nije kriterij za autentičnost, jer pape mogu napraviti bonitetne pogreške u odobravanju pokreta koji kasnije otkrivaju nedostatke", objašnjava Schneider.

Analizira da se CM temelji na subjektivnom protestantskom pristupu, u središte stavlja sekundarne sentimentalne aspekte poput osobnih "osjećaja" i prikazuje ih javno. "Protiv je duhovne sramote izlagati se", prigovara Schneider.

Nakon Duhova apostoli nisu "plakali, plesali i pljeskali rukama" niti padali na pod, već je Peter govorio razumne, jasne riječi, naglašava Schneider.

Priznaje dobre osobine katoličkom CM-u, poput revnosti za molitvu i euharistijskog klanjanja, ali naglašava da one nisu posebno karizmatične već da pripadaju katoličkoj tradiciji. Za Schneidera je potrebno pomoći CM-u da se "vrati uravnoteženijim metodama i načinima".

#newsFwwnjvwqbb