Clicks283
hr.news

Vatikan napao latinsku misu u pismu svim biskupima

Nadbiskup Arthur Roche, antikatolički tajnik Kongregacije za božansko štovanje, koji je ignorirao sada umirovljenog kardinala Saraha, pokrenuo je napad na tradicionalnu latinsku misu (TLM).

UnaVoceScotland.org (21. veljače) objavio je prijevod na engleski jezik Rocheovog eseja od 19. veljače 2020. godine koji je poslao svim biskupima.

U eseju se tvrdi (malo vjerojatno) da je nova misa "autentičan razvoj" rimskog obreda, a njezinu provedbu naziva "crkvenom dužnošću" - iako nitko ne slijedi Novus Ordo koji se koristi samo kao izgovor za prazne liturgijske pokuse.

Roche priča u šali kako Novus Ordo sadrži "žrtveniji rječnik nego što je to bio slučaj u misalu 1570. godine", dok je TLM trebao biti lišen navodnih "ponavljanja" i "priraštaja".

On smatra da je uvođenje Novus Orda bilo neophodno zbog prihvaćanja "teološkog sadržaja" Drugog Vatikana koji je bio svjestan "svijeta koji se promijenio". Međutim, Drugi vatikanski sabor bio je samo pastoralni sabor, a "svijet koji se promijenio" imao je malo koristi od Novusa Orda.

Roche kritizira isključivo "klerikalnu viziju" liturgije, u kojoj je "samo svećenstvo" aktivno, a vjernici "pasivni" i u kojoj "svećenik samostalno" slavi. To lijepo odražava stvarnost Novus Orda, npr. sprovode i vjenčanja, u kojima svećenik razgovara sam sa sobom jer publika ne zna ni najosnovnije liturgijske replike.

Slika: Arthur Roche, © wikicommons, CC BY-SA, #newsPowyeshazj