Clicks297
hu.news

Waterloo: A Vatikán emberei ismét támadásba lendülnek - de az áldozat visszavág

A hírhedt Avis bíboros által vezetett Hittani Kongregáció elrendelte, hogy a brazil Evangéliumi Hírnökök bentlakásos iskoláiba járó diákoknak haza kell térniük.

Azzal az ürüggyel, hogy "túl nagy a kockázata" annak, hogy ezek a gyerekek esetleg fizikai és lelki bántalmazást és erőszakot szenvedhetnek el. Ezzel az érveléssel a világ összes iskoláját be lehetne zárni.

Az intézkedés valódi célja az, hogy megfosszák a Hírnököket a lehetséges jelöltektől. A rendelkezés június 22-i keltezésű, de eddig titokban tartották.

Még a ferencvárosi FaroDiRoma.it (szeptember 13.) is elismerte, hogy ez egy "súlyos és példátlan" intézkedés, amelyet "egy nagyszabású botrány kitörése előtt" hoztak. Más szavakkal: Ez egy preventív büntetés.

A Hírnökök 78 országban vannak jelen és mintegy háromezer taggal rendelkeznek. A FaroDiRoma.it úgy véli, hogy a következő lépés az elnyomásuk lehet.

Az ElConfidencialDigital.com (szeptember 14.) azt írja, hogy a Hírnökök fellebbeztek a rendelet ellen, mert soha nem hallgatták meg őket ("párbeszéd") és megsértették az egyházjogot. Belső források szerint "ez egy újabb lépése Avis bíborosnak, hogy nyilvánvaló személyes ellenségeskedésből feloszlassa a Hírnököket".

A szülői közösség elnöke élesen bírálta Avis döntését, mondván, hogy még Ferenc pápa felelős megbízottjával sem konzultáltak, és nem tudott sem a vádlókról, sem a bizonyítékokról. Kifejtette, hogy az iskolák nem vádolhatók olyan bűncselekményekkel, "amelyeket esetleg a jövőben követnek el", és hogy autonóm, valamint polgári jogon működnek, így "a Vatikánnak nincs hatalma felettük".

Kép: Benedict XVI receives Heralds of the Gospel (2019), #newsAxjjvfywpz