Clicks355
hu.news

Egyiptom: Gyilkosság vádjával kivégezték a szerzetest

Az egyiptomi hatóságok vasárnap kivégezték a kitagadott kopt szerzetest, Ézsaiás (Wael Saad Theodore). Egyiptomban a kivégzés módja általában akasztás.

Ézsaiást 2019-ben ítélték el Epiphanius püspök (†64), a Kairótól északra fekvő, virágzó Szent Makariosz nagymonostor apátjának 2018. júliusi meggyilkolásáért. A kolostorban 150 szerzetes él. Epiphaniust, aki képzett orvos volt, egy vasrúddal ölték meg.

Az elítélt egyike volt annak a hat szerzetesnek, akik folyamatosan konfliktusban álltak Epiphaniusszal, többek között nem engedelmeskedtek a parancsainak, például engedély nélkül hagyták el a kolostort.

Letartóztatása után Ézsaiás csaknem egy hónapig eltűnt. Vallomása kínzással terhelt volt, többek között 22 órás egyenes kihallgatáson vett részt. Ézsaiás a bíró előtt tagadott mindent.

A halálos ítéletet a fellebbezés során helybenhagyták. Egyiptom legmagasabb szunnita muszlim hatósága jóváhagyta a halálos ítéletet.

A szerzetes családja megerősítette az Amnesty Internationalnek, hogy a kivégzésre hajnalban került sor. A hozzátartozókat nem tájékoztatták előre.

Egy másik szerzetest, Philotheoszt (Raymond Rasmi Mansour) szintén halálra ítélték, mert segített Ézsaiásnak a bűncselekmény végrehajtásában. Ezt az ítéletet később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.

Kép: © Ian McKellar, CC BY-SA, #newsCobhiplrle