Join Gloria’s Christmas Campaign. Donate now!
Clicks532
hr.news

Povjerenik odbijen: Glasnici Evanđelja uzvraćaju

Felipe Eugenio Lecaros Concha, predsjednik Privatne udruge vjernika papinskih "Pravih glasnika evanđelja" i njegovo Opće vijeće 17. listopada dočekali su povjerenike koje je Vatikan nametnuo njihovoj grupi.

Concha je povjereniku, kardinalu Joséu Aparecidu Gonçalvesu de Almeidi, i njegovom pomoćniku poručio sljedeće:

"Poštujemo vas kao biskupe Crkve Gospoda Isusa Krista i kao takvi ste i objekt našeg poštovanja.

No moramo izjaviti da ne priznajemo vašu eminenciju kao "povjerenika" Privatne udruge vjernih "Glasnika evanđelja", čiji sam ja legitimno izabran predsjednik.

Prvo, zato što je ovdje pročitani dekret upućen "Javnoj udruzi vjernika", a Glasnici evanđelja su "Privatna udruga vjernika".

Oboje su u svojoj naravi različiti, Vaša Visosti. Kao da je službenik zakona došao u kuću "Antonija Lopeza" s obavijesti za "Pedra Rodrigueza". Gospodin Lopez ne bi smio primiti tu obavijest, jer postoji faktička greška. Isto tako, Glasnici evanđelja ne mogu primiti dekret koji je upućen drugoj udruzi.

Drugo, zato što ustanova Glasnici evanđelja, kao "Privatna udruga vjernika", ne podliježe povjerenstvu, kako je utvrđeno ograničenjima kanonskog prava, temeljeno na prirodnom pravu.

Stavljanje privatne udruge pod povjerenika krši sveto i neprikosnoveno pravo vjernika na udruživanje u Crkvi s vlastitim statutima i vlašću.

Stoga, ako Dikasterij za laike, obitelj i život, entitet o kojem izravno ovisimo, ne poduzme ništa, smatramo ovaj slučaj prekinutim. Ovo sam morao poručiti Vašoj eminenciji i Vašoj ekscelenciji".


#newsAlhxdjkfem