hu.news
433

Apostoli konstitúció: Ferenc pápa szerint "bűn" az, amit most "engedett meg"

Ferenc pápa június 1-jén adta ki a Pascite Gregem Dei (Isten nyájának gondozása) című apostoli konstitúciót, amely december 8-án lép hatályba, és a kánonjogban a büntetéseket és büntetéseket érintő változásokat vezet be.

Első alkalommal rögzítik az ártatlanság vélelmét az egyházi büntetőjogban. Néhány új bűncselekményt vezetnek be, mint például

• gazdasági bűncselekmények,
• felnőttek szexuális zaklatása a hatalmukkal visszaélő papok által,
• kiskorúak vagy kiszolgáltatott felnőttek "befolyásolása", hogy pornográfiára kényszerítsék őket,
• nők felszentelésének kísérlete,
• "szentséget szolgáltatnak ki olyanoknak, akiknek tilos azt fogadniuk" - amire klasszikus példa - Ferenc pápa nagy nemtetszésére - áldozás az újraházasodott elváltaknak, abortuszpropagandistáknak és nem katolikusoknak.

A konstitúció kínkeserves megfogalmazásban megállapítja, hogy sok kárt okozott az, hogy a (zsinat) egyház "nem érzékelte a szeretet gyakorlása és a büntetés fegyelmezése közötti kapcsolatot". Ferenc pápa elmagyarázza azt a közhelyet, hogy az igazságszolgáltatás kötelessége a büntetések kiszabása, és hogy a szeretet "megköveteli, hogy a lelkipásztorok szükség esetén olyan gyakran folyamodjanak a büntetőrendszerhez, amilyen gyakran szükséges".

Ezek üres szavak mindaddig, amíg a zsinat egyházban nem szűnik meg az egyházjog szelektív alkalmazása a jók büntetésére és a visszaélések és a gonosztevők igazolására.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsJmkvrfbtji