Clicks324
hr.news
1

Povijesna katedrala Notre Dame postat će Disneyland za turiste

Čuvena pariška katedrala Notre Dame, koja je stradala u požaru 2019. godine bit će pretvorena u dječji vrtić za odrasle.

Telegraph.co.uk (26. studenog) otkrio je detalje plana koji je službeno označen kao "obnova". Uključuje uklanjanje ispovjedaonica, postavljanje zvučnih i svjetlosnih efekata, rastavljanje oltara i kipova.

"Staza otkrića" vodi posjetitelje kroz 14 tematskih "kapela" s, na primjer, Afrikom i Azijom, a završava "kapelom" posvećenom okolišu. Sramotni umjetnički murali prekrivat će zidove, a zvuk i rasvjeta će se koristiti kao "emocionalni prostori". Sveto pismo će biti osvijetljeno na zidovima na stranim jezicima, uključujući mandarinski.

Pariški nadbiskup Michel Aupetit izjavio je da će Katedrala biti uvedena "u 21. stoljeće uz očuvanje vlastitog identiteta u duhu kršćanske tradicije". Drugim riječima: bit će sekularizirano.

Aupetitov delegat za uništavanje je otac Gilles Drouin. Svoju "priliku ponovnog čitanja prostora" vidi s "jasnim načelom: želimo mjesto koje je liturgijsko i otvoreno za sve" - osim, očito, katolike i vjernike.

Istaknuti arhitekt Maurice Culot vidio je planove i nazvao projekt "Disneyjev ulazak u Notre Dame". Za njega je "ovo svojevrsni tematski park, vrlo djetinjast i trivijalan, s obzirom na veličinu mjesta".

"Djetinjasto" i "trivijalno" dva su zaštićena znaka Koncilske Crkve.

#newsOyfkraswpd

Marina Pavlic
Dođi Gospodine!!!!