LovVal
316

Sankta Agnes, en jungfru och martyr
21 januari

Sankta Agnes, en jungfru och martyr

Agnes var en av de mest populära helgonerna i antiken. Saints skriver om henne Ambrosius, Saint. Jerome, påven St. Damazy, påven Saint. Gregorius I Store och många andra. Som en 12-årig tjej från en gammal familj skulle hon martyras på domitiska stadion runt 305 års. På platsen för "vittnesbörd om blod" idag är Piazza Navona - en av de vackraste och mest besökta platserna i Rom. Strax bredvid martyrens grav byggdes en basilika på hennes förfrågan, där den 21 januari - enligt den gamla användningen - offras två vita lamm.
Enligt anmärkningarna till Agnes hand, som tidigare hade tagit kyskhetens löfte, tävlade många domare bland dem, en ung romersk adelsman som var charmad av hennes skönhet. Hon avvisade emellertid alla och sa att hon valde make, som de dödliga ögonen inte kan se. Rösterna, som ville bryta hennes envishet, anklagade henne för att vara kristen. Hon böjde inte för någon form av övertygelser eller hot som dömdes till domaren. Elden var avfyrade, tortyrverktyg fanns, men hon såg den med oförstörbar lugn. Hon skickades sedan till ett offentligt hus, men hennes figur var så respektfull att ingen av de syndiga ungdomar som besökt denna plats vågade närma sig henne. En, djärvare än de andra, blev plötsligt slagen av blindhet och kollapsade i konvulsioner. Unga Agnes lämnade huset av förödelse och var fortfarande en ren fru till Kristus.
Ryttarna började åka domaren igen. Den heroiska jungfruen kastades sedan in i elden, men när hon kom ut ur det intakta, blev hon dömd att skäras. "Hon gick till utställningsorten", säger Saint Ambrose, "lyckligare än andra som gick till sitt bröllop." Bland de generella gråtarna var huvudet avskuret. Hon gick för att möta odödlig make som hon älskade mer än livet. Agnes är beskyddare för barn, brudar och trädgårdsmästare. Enligt legenden om Saint. Agnes, helt exponerad på arenan, kastades i publikens ögon. Genom ett mirakel täckte hon sig med en hårrock. Agnes namn nämns i den första eukaristiska bönen - den romerska kanonen. Konstnärerna presenterar Agnes med ett lamm, för det latinska namnet Agnes härleds troligen från latinska ordet agnus-lamm. Det var därför det var vanligt att på St. Agnes ägnas åt de lamm som lyfts upp av trappisterna i det romerska klostret Tre Fontane (belägen vid St. Pauls betesmark), och sedan vidarebefordras de till benediktinernas systrar från klostret vid kyrkan St. Cecylia i Trastevere. Nunnorna gör sina nonner ur sin ull, som påven inför varje år den 29 juni (i de heliga apostlarna Peter och Paulus högtidlighet) till de nyutnämnda metropoliterna i den katolska kyrkan.

Moral läxa.

Kropps och själens ovärderliga renhet måste vara ovärderlig när Saint. Agnieszka och så många tusen jungfrur sätta sina liv! För något som inte har något värde kan man inte leva. Och i själva verket är virgin renhet den största skatten; hon gör människan redan på jorden lika med änglarna, och ännu högre fortfarande, för att änglar inte är föremål för frestelse; hon gör kroppen till den heliga treenighetens tabernakel och själen, Jesu brud. Ingen älskar Jesus mer än en ren själ! Han lovade ingen mer lycka och ära än jungfru själar! - Kristen själ, vid Dop av Saint. du fick en oskuldklädsel; På samma sätt som Agnieszka har du lovat Frälsaren lojalitet. då blev du Jesus brud. Åh, behåll den här vackra, underbara klänningen! Be, undvik möjligheter att falla, stoppa öronen med något smickrande. Lita inte på sig och akta dig för förförare. Sätt dig själv under skydd av den renaste, välsignade jungfru Maria, och sedan, som Saint Agnes, kommer du att återhämta sig från varje fara och klä sig oskuld framför renhetens älskare, Jesus Kristus.

Bön

St. Agnes, prydnad med jungfrulig renhet, be för oss också, att vi också kan ge er alla hinder för er sak, låt oskyldigheten klä sig intakt och obefläckad inför Guds heliga ansikte. Amen.