hr.news
228

Za Franju hrana i seks su "božanski"

Užitak u jelu i seksualnom odnosu je "božanstven", tvrdi Franjo u Terra Futura, jednoj od knjiga s intervjuima koju je objavio talijanski gurman Carlo Petrini (Rte.ie, 9. rujna).

"Užitak proizlazi izravno od Boga, nije ni katolički, ni kršćanski, ni bilo što drugo, jednostavno je božanski", a "užitak u jelu i seksualni užitak dolaze od Boga", nastavlja Franjo.

Nepravedno optužuje Crkvu u prošlosti za "pretjerano revni moral" koji je "uskratio zadovoljstvo" što Franjo naziva "pogrešnim tumačenjem kršćanske poruke".

On smatra da treba osuditi neljudsko, grubo, vulgarno "zadovoljstvo", dok se ljudsko, jednostavno, moralno zadovoljstvo mora prihvatiti. Međutim, takav je stav Crkve u prošlosti.

"Užitak jela postoji da bi vas jelom održavao zdravima, baš kao što je i seksualni užitak da ljubav učini ljepšom i zajamči održavanje vrste", dodao je Franjo, koji se puno udebljao otkako je postao papa.

U stvarnosti, prehrana i seksualne aktivnosti same su po sebi dobre, ljudske, prirodne. Treba ih kultivirati, ali ni na koji način nisu "božanske".

#newsGksctdyhnp