Clicks402
hr.news

Austrija: Odjel Katedrale prkosi Vatikanu

Skandal potresa austrijsku biskupiju Gurk-Klagenfurt i njegovog bivšeg modernističkog biskupa Aloisa Schwarza (66), kojeg je papa Franjo u svibnju promaknuo u veću biskupiju Sankt Pölten.

Više od desetljeća, Schwarza, koji je bio biskup Gurka od 2001. do 2018. godine, optuživalo se da ima vezu s dvije žene. Uvijek je nijekao optužbe.

Nakon Schwarzovog unaprijeđenja u Sankt Pölten ponovno su se pojavile optužbe na njegov račun. Pratili su njegovu administraciju, način života, vodstvo, politiku osoblja, stil komunikacije i financije biskupije.

Stoga je odjel katedrale Gurka naručilo radnu skupinu za izradu izvješća. No objavljivanje, kojem je rok bio 11. prosinca, zabranila je Rimska kongregacija za biskupe.

Ipak, odjel nije poslušao Vatikan i objavio je izvješće 18. prosinca.

Unatoč brojnim optužbama protiv Schwarza, izvješće se gotovo isključivo usredotočuje na Andreu Enzinger, jednu od dvije žene u Schwarzovoj pratnji koje je u svibnju 2016. godine imenovao za menadžericu kuće za odmaranje Stift Sankt Georgen, bez uključivanja relevantnih biskupskih odbora.

Izvještaj optužuje Enzinger za potpunu nesposobnost i loše upravljanje što je rezultiralo velikom financijskom štetom za biskupiju.

Tijekom prezentacije izvješća, Schwarzov modernistički generalni vikar, otac Engelbert Guggenberger, tvrdio je da je biskup potpuno ovisan o Enzingerinim hirovima. Najavio je da će Schwarz biti suočen s rekurentnim tvrdnjama.

Guggenberger je optužio nuncija u Beču i kardinala Beča Christopha Schönborna, predsjednika austrijske biskupske konferencije, da su bili svjesni problema, ali nisu djelovali.

Ostaje pitanje zašto je Guggenberger, kojeg je Schwarz 2008. godine imenovao generalnim vikarom, toliko dugo ostao u svom uredu unatoč tome što nije mogao riješiti probleme.

Slika: Alois Schwarz, #newsEgnkbsoodj