hr.news
169

Nadbiskup San Francisca ZABRANIO pričest Pelosi

Nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone isključio je zloglasnu američku predsjednicu Nancy Pelosi, koja se zalaže za pobačaj, iz primanja pričesti u njegovoj nadbiskupiji, gdje ona živi.

U izjavi od 20. svibnja, Cordileone opširno citira papu Franju potvrdivši crkveno učenje da je pobačaj teško moralno zlo. [Međutim, Franjo je također srdačno primio Pelosi postavivši joj krvavo crveni tepih.]

Cordileone se godinama bori s ovim problemom.

Pokušao je doprijeti do Pelosi i preobratiti njezino srce, ali njezin je "stav o pobačaju s godinama postalo samo ekstremniji, posebno u posljednjih nekoliko mjeseci".

Njegov primjer: ranije ovog mjeseca Pelosi se predstavila kao "pobožna katolkinja" dok je pravdala pobačaj: "Kažu mi: 'Nancy Pelosi misli da zna više o rođenju djece od Pape.' Da, znam više."

Nakon brojnih pokušaja razgovora s njom, Cordileone je konačno odlučio da Pelosi "ne smije biti primljena na svetu pričest osim i dok javno ne odbaci svoju podršku 'pravima' na pobačaj i ispovjedi se, te dobije odrješenje za svoju suradnju u ovom zlu u sakramentu pokore".

Cordileoneov potez uslijedio je nakon što je Pelosi pojačala pozive na federalnu zaštitu ili financiranje pristupa pobačaju, usred široko rasprostranjenog očekivanja da će Vrhovni sud uskoro poništiti slučaj Roe protiv Wadea.

Slika: Salvatore Cordileone © Matthew Barrick, newliturgicalmovement.org, #newsEjgpqromuq