Join Gloria’s Christmas Campaign. Donate now!
Clicks1.4K

Ha nem használ nem is árt.

Talpra Magyar
11
2013 nyár végén, illetve az ősz folyamán 19 udvarhelyszéki faluban forgattuk, ahol 32 személlyel rögzítettünk beszélgetéseket. Célunk, hogy bemutassuk azokat a gyógynövényeket, amelyek megtalálhatók …More
2013 nyár végén, illetve az ősz folyamán 19 udvarhelyszéki faluban forgattuk, ahol 32 személlyel rögzítettünk beszélgetéseket. Célunk, hogy bemutassuk azokat a gyógynövényeket, amelyek megtalálhatók Udvarhelyszéken és amelyeket rendszeresen alkalmaznak különböző betegségek leküzdésében. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ismertté és ezáltal elérhetővé tegyük azokat az adatközlőket, akik megtanulták a szülőktől és még emlékeznek arra, hogy régebb egyes gyógynövényeket hogyan használtak a mindennapokban.

A gyűjtés során élettörténeteket, szokásokat és hagyományokat találtunk, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a gyógynövényekhez vagy, ahogy sokan nevezték a „burjánok” gyógyító erejéhez. A beszélgetések folyamán kiderült, hogy „minden burján jó valamitől”, hogy tájegységenként különböző elnevezéssel más-más gyógynövény él meg, így ugyanarra a betegségre sokfélét használtak, sokfélét kevertek. Azt is elmondták, hogy szinte minden betegségre, „bajra” volt megoldás. Ha pedig nem sikerült a gyógyítás, akkor sem keseredtek el az emberek, hiszen mindennek megvolt a maga helye az életben, még a betegségnek is.”
manka
Hasznos!
manka likes this.