Clicks165
hr.news

Kardinal Zen o Traditiones Custodes: Zar nisu mogli čekati Benediktovu smrt?

"Zašto vide problem tamo gdje ga nema i zatvaraju oči pred problemom, za koji su također odgovorni?", hongkonški kardinal Joseph Zen piše na OldYosef.hkdavc.com (20. srpnja) o Franjinom Traditionis Custodes.

Kardinal navodi da TC vrijeđa mnoge dobre ljude i da je za njega bilo "gorko iznenađenje" što su ga navodno "široko rasprostranjene konzultacije" prije objave TC-a, kao bivšeg člana Liturgijske kongregacije, izbjegavale.

Za Zena, opravdane rezerve prema Novus Ordu (1970.) odnose se na način na koji se on provodi sa mnogim ozbiljnim zlouporabama [koje pape i biskupi toleriraju].

Zen se obraća slonu u sobi rekavši da problem nije "koji obred ljudi više vole?" već "Zašto više ne idu na misu?" - i da polovica europskih katolika ne vjeruje u euharistiju niti u vječni život.

Korijen zla za njega je iluzija da se sve može promijeniti i uvjerenje da je Drugi Vatikan poništio sve prethodne sabore.

Primijetivši da TC poziva na smrt komunista rimskog obreda, rekao je: "Ne mogu li anti-Ratzingerova gospoda iz Vatikana biti strpljivi da tridentska misa umre zajedno s Benediktom XVI., umjesto da na ovaj način ponizi časnog Papu emeritusa?"

Zenova zapažanja su točna, no vjerojatno i beskorisna, jer nema smisla raspravljati s ljudima koji se koriste izgovorima i lažima kako bi postigli svoje nelegitimne ciljeve.

Slika: Joseph Zen © newliturgicalmovement.org, #newsYxjfkhylfz