Clicks136
hr.news

Anti-Summorum Pontificum: Ispada da su Benediktovi prijatelji njegovi neprijatelji - iznenađeni?

Franjino bijesno pismo Traditionis Custodes u kojem se suzbija rimski obred "neustrašivo udarajući čavlom u glavu", sikofani nadbiskup Augustin Di Noia, tajnik Kongregacije za nauk vjere koji svoju karijeru duguje Benediktu XVI., prigovarao je za CatholicNews.com (20. srpnja).

Ne iznoseći činjenice, Di Noia tvrdi da je pokret rimskog obreda "oteo" inicijative Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. za svoje ciljeve. Di Noia ne imenuje ove "ciljeve".

Di Noia nagomilava neopravdane optužbe: "Ono što smo sada dobili je pokret unutar same Crkve, koji su naizgled podržali njezini vođe, koji sije podjelu podrivanjem reformi Drugog vatikanskog sabora odbijanjem najvažnije od njih: reforme rimskog obreda".

U stvarnosti podjelu siju radikali poput Bergoglia i Di Noie, dok zajednice rimskog obreda desetljećima mirno štuju. Nadalje, "reforma rimskog obreda" Drugog Vatikana bila je misal iz 1965. godine, koji je brzo srušio [propali] Novus Ordo Pavla VI. iako ga je biskupska komisija odbila.

Prema Di Noi, od Benediktovog Summorum Pontificum "stvar je potpuno izmakla kontroli i postala pokret, posebno u SAD-u, Francuskoj i Engleskoj - pokret koji agresivno promovira tradicionalnu latinsku misu među mladima i drugima kao da je taj 'izvanredan oblik' bio istinska liturgija za istinsku Crkvu".

Istina je suprotna: Novus Ordo "totalno je izmakao kontroli" i privlači samo pretjeranu i umiruću javnost. Di Noia pokušava riješiti ovaj problem optužujući one dijelove Crkve koji su ostali zdravi. Barem to priznaje rekavši da "način rješavanja zlouporaba nije usvajanjem 'izvanrednog oblika', već promicanjem istinske obnove liturgije koja se, na mnogim mjestima, jednostavno nije dogodila".

Uobičajeno je u Saborskoj Crkvi tvrditi da "Drugi Vatikan još nije proveden" ili "da se istinska obnova liturgije još nije dogodila", a pritom se ništa nije poduzelo.

Prema Di Noi, "mnogim ljudima sa željom za latinskim jezikom u liturgiji (sic!) bolje bi služio 'novus ordo' na latinskom nego repristinacija pretsaborske liturgije". Kako se to može dogoditi ako se - kao što je Di Noia upravo priznao - "istinska obnova liturgije" nikad nije dogodila?

Slika: Augustine Di Noia, © wikicommons, CC BY-SA, #newsOpannchdgp