charisma
1300

Mi a baj a világgal? – Chesterton iszlámról, kapitalizmusról, férfiakról és nőkről

„Az egész világ konzervatívokra és progresszívekre osztotta fel magát. A progresszívek azon dolgoznak, hogy minél több hibát elkövessenek. A konzervatívok pedig azon, hogy megakadályozzák ezen hibák kijavítását.” Három kötetet is megjelentetett Gilbert Keith Chestertontól, a 20. századi szellemes brit gondolkodótól a Századvég. Miről szólnak és miért érdekes az író, aki egyszerre volt végzettség nélküli filozófus, teológus, katolikus apologéta, író és publicista?

Gilbert Keith Chesterton, „az ellentmondások hercege” 1874-ben született Londonban. Grafikusként végzett a University College of London művészeti iskolájában, ahol tanult irodalmat is. Felesége visszavezette Chestertont az anglikán egyházhoz, de az író végül 1922-ben katolizált. 1895-től londoni kiadóknál dolgozott, majd 1902-től újságot is ír. 1925-től saját lapja is volt, a G.K.'s Weekly, amit haláláig megjelentet. A hatalmas termetű Chesterton (134 kilogrammot nyomott) 1936-ban hunyt el. Életműve nyolcvan könyv, több száz vers, kétszáz elbeszélés, jó pár színjáték és rengeteg esszé.

Teljes cikk
Gratia copiosa
Az Eretnekek c konyveben azt irja "Az ember kis kozossegben el nagyobb vilagot tudhat maga korul." A nagy kozosseget rokonszenv alapjan valasztjak, a csaladot nem lehet valasztani. Ezt a feminizmus melle biggyesztem Chestertonnal erositve meg Chestertont a no szereperol a csaladban. Klanokrol es klikkekrol ir. A klan tagjai egyforma "lebernyeget" hordanak, de lelkukben tobb szin lobog...a klikk …More
Az Eretnekek c konyveben azt irja "Az ember kis kozossegben el nagyobb vilagot tudhat maga korul." A nagy kozosseget rokonszenv alapjan valasztjak, a csaladot nem lehet valasztani. Ezt a feminizmus melle biggyesztem Chestertonnal erositve meg Chestertont a no szereperol a csaladban. Klanokrol es klikkekrol ir. A klan tagjai egyforma "lebernyeget" hordanak, de lelkukben tobb szin lobog...a klikk tagjai azert elnek egyutt mert lelkuk egyforma, korlatoltsaguk a szellemi koherencia elegtelensegbol es onelegultsegukbol fakad. Olyanfajta korlatoltsag mely a poklot lakja. A nagy tarsadalom azert jon letre, hogy klikkeket alkosson. A nagy tarsadalom taptalaj a korlatoltsag szamara, es ez a tarsadalom megakadalyozza, hogy az ember kereszteny ismeretekhez jusson. Visszakanyaradok a feminizmushoz: A no szerepe a csaladban potolhatatlan, az elso es ezek szerint az utolso lehetoseg , hogy a gyermeket "dogmakkal" es kereszteniy ismeretekkel ajandekozza meg a teljes munkaidoben csaladjanak elo anya. Pazmany Peter ugyanugy meghokkentette es sokszor megbotrankoztatta hallgatosagat, peldaul hasonloan Chestertonhoz egy predikaciojaban a nok tanulasat , oktatasat ajanlotta, elmagyarazva a gyermek elso evei fontosak az egesz eletere nezve es az anyatol tanulja meg a legfontosabb dolgokat az eletre, marmint a kereszteny ismereteket. Bernard Shaw es Hillarie Belloc Chesterton baratai voltak, de ebben a tarsasagban a mi Pazmany Peterunk is elemeben lett volna. Hogy ki talalt volna az emberere ...en azt hiszem Pazmany ket vallra fektetne oket, de jot mulatnanak abban biztos vagyok.