hu.news
375

Müller: A katolikus, akit a halál veszélye fenyeget, segítséget kérhet egy protestáns paptól

A halálos veszélyben lévő katolikus egy protestáns "paptól" kérhet segítséget Isten igéjével, imádságával és áldásával - mondta Gerhard Ludwig Müller bíboros a Kath.net lapnak (január 4).

A valóságban a protestáns lelkészek laikusok, és laikusként tekintenek magukra, ezért nem tudnak jobban segíteni egy haldoklónak, mint bármelyik másik laikus, a protestánsok pedig nem hisznek az áldások megadásában.

Müller azt állította, hogy a nem katolikus keresztények halálos veszély esetén részesülhetnek szentáldozásban, vagy ha "elismerik az Eucharisztia katolikus hitét (áldozati jelleg, az átalakulás)."

Ismételten az "Eucharisztia hite" nem elegendő a szentáldozás fogadásához. Gyónás is szükséges, amelynek során egy protestánsnak le kellene mondania a protestantizmusról.

Érdekes módon Müller bírálta a szinodális módot, amiért a hittel ellentétes döntéseket akar rákényszeríteni a hívekre. Szerinte ez ellentmond az egyház alkotmányának, és "semmis", mert "a püspökök fegyelmi hatalma soha nem szolgálhat eretnek tanítások vagy erkölcstelen cselekedetek érvényesítésére".

Müller szerint a szinódus résztvevői "katolikusellenes nehezteléstől" szenvednek. Azt mondta, hogy az aggódó emberek a világ minden tájáról kérdezik tőle a szinodális módról: "Az ügy már annyira el van zavarodva, és a frontok annyira meg vannak keményedve, hogy nehéz elképzelni a kiutat."

Kép: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsYcbmokugrj