Christmas Campaign: Financial Insights
Clicks573
hu.news

A vatikáni polgárháború harmadik menete

A vatikáni bank és a vatikáni ügyészség együtt küzd az államtitkárság ellen.

Az első menet az október 1-jei rajtaütés volt az államtitkárság pénzügyi részlegén (Peña Parra érsek). A vatikáni bank indította (Gian Franco Mammì), a vatikáni ügyészség irodája parancsára (Gian Piero Milano és Alessandro Diddi), Enrico Giani vatikáni csendőrsége pedig végrehajtotta a rajtaütést.

A második menet október 6-án történt egy cikkel az IlMessagero.it lapban, ami az államtitkárság pozíciójáról írt. Az államtitkárság később Ferenc pápától kérte Giani fejét, és meg is kapta.

A harmadik menet egy október 17-ei cikk az Espresso.it oldalon, amelyet Emiliano Fittipaldi írt, akit az ügyészség Giani általi kutatási parancsával és telefonbeszélgetés lehallgatásával etettek. A cikk kevés új információt tartalmaz.

"Nagy rendellenességekről" ír a péterfillérrel kapcsolatban: hűtlen kezelés, csalás, hivatali visszaélés, pénzmosás, sikkasztás, korrupció és bűnpártolás.

A vádlottak: Becciu bíboros, Edgar Peña Parra érsek, Mauro Carlino prelátus és Alberto Perlasca, az ismeretlen építész, Luciano Capaldo, és Tommaso Di Ruzza.

Fittipaldi beszél továbbá egy 250 millió dolláros befektetési próbálkozásról az angolai Falcon Oil cégbe, valamint "cégek összetett rendszerébe", amellyel megpróbálták álcázni a Vatikán londoni ingatlan üzletét.

Miért ekkora a felhajtás? Valószínű azért, mert a vatikáni bank dühös az államtitkárságra, mivel nekik nem feladatuk a pénzügy és a Credit Suisse bankon keresztül bonyolítják az üzletet, így ignorálva a vatikáni bankot.

Hol van Ferenc pápa mindebben? Senki sem tudja. Csak egy dolog biztos: teljesen tehetetlen.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsCgpeanefjm