Clicks49
sl.news

Grozi jim Waterloo: Vatikanski napadalci so ponovno udarili - vendar se tokrat žrtev bori nazaj

Kongregacija za vero, ki jo vodi zloglasni kardinal Avis, je odredila, da se morajo vsi učenci, ki obiskujejo internate brazilskih glasnikov evangelija (Heralds of the Gospel), vrniti domov.

Izgovor je bil, da je tveganje "previsoko", da bi ti otroci lahko trpeli fizično in psihično zlorabo in nasilje. S tem argumentom bi lahko zaprli vsako šolo na svetu.

Pravi razlog za ukrep je, da bi Heralde prikrajšali za potencialne kandidate. Določba je datirana z dne 22. junija, vendar je bila doslej skrita.

Tudi frančiškova FaroDiRoma.it (13. september) je priznala, da je to "hud" ukrep "brez primere", ki je bil sprejet "preden izbruhne škandal velikih razsežnosti".
Z drugimi besedami: gre za preventivno kazen.

Heraldi so prisotni v 78 državah in štejejo okoli tri tisoč članov. FaroDiRoma.it verjame, da je bi lahko bil naslednji korak njihovo zatiranje.

ElConfidencialDigital.com (14. september) piše, da so se Heraldi zoper odlok pritožili in ker niso bili nikoli slišani ("dialog") in je bilo kršeno kanonsko pravo.
Po notranjih virih gre pri tem "le še za en korak kardinala Avisa k razpustitvi Heraldov iz očitnega osebnega sovraštva."

Predsednik združenja staršev je Avisovo odločitev ostro kritiziral in dejal, da se o tem ni posvetoval niti Frančiškov komisar za Heralde in se ni zavedal obtožilcev ali dokazov. Pojasnil je tudi, da šole ne gre obtožiti kaznivih dejanj, "ki bi jih lahko storili v prihodnosti", ter da so avtonomne in temeljijo na civilnem pravu, zato "Vatikan nad njimi nima oblasti".

Slika: Benedict XVI receives Heralds of the Gospel (2019), #newsAxjjvfywpz