Clicks513
hr.news

Kakav je bio rezultat velikog istraživanja o zlostavljanjima kardinala Marxa? Nikakav

Godinu i pol dana nakon što su njemački biskupi objavili veliko "istraživanje o zlostavljanjima", bavarske vlasti nisu pokrenule niti jednu optužnicu, izvijestila je Deutsche Presse-Agentur.

Razlozi za zaustavljanje istrage bili su nedostatak dokaza i zastara. U Bavarskoj trenutno još uvijek traju samo četiri istrage. Nekoliko slučajeva je proslijeđeno tužiteljstvima izvan Bavarske.

Minhenski kardinal Reinhard Marx predstavio je istraživanje "sa šokantnim brojkama". To je izazvalo svjetsku senzaciju. Kako bi se povećao učinak šoka, navodni slučajevi iskopani su iz daleke 1946. godine.

Istraživanje je tvrdilo da je 1.670 maloljetnika "zlostavljalo" 1.670 svećenika.

Glasove (njemački) koji su kritizirali studiju cenzurirali su oligarhijski mediji.

Ti su glasovi istakli da se jedna trećina nabrojanih optužbi uopće nije odnosila na seksualno zlostavljanje, druga trećina je smatrala riječ jedne osobe protiv tuđe, a 6% od nabrojanih slučajeva su optužbe koje je tužilaštvo već odbilo. Navedene su čak i anonimne izjave.

Njemački kriminolog Christian Pfeiffer nije iznenađen ishodom istraživanja: "Od početka je bilo jasno da istrage neće nigdje voditi".

O Marxovoj najavi da je sve proslijeđeno državnom odvjetništvu, Pfeiffer je rekao: "To je sve bilo za prikaz - ništa više".

Pretjerana "zlostavljanja" služe njemačkim biskupima kako bi se zalagali za ukidanje celibata i uvođenje svećenica.

#newsVuixeqngwd