hu.news
424

Volt amerikai nuncius: Ferenc pápa elrejtette a homoszexuális bántalmazásokat

A 77 éves Carlo Maria Viganò érsek augusztus 22-én publikált egy kemény, 11 oldalas nyilatkozatot a 88 éves Theodore McCarrick bíboros esetéről.

Viganò már legalább 1998 óta tudott az esetről. 2011 és 2016 között ő volt az egyesült államokbeli apostoli nuncius. Ő és két washingtoni elődje figyelmeztette az Apostoli Szentszéket McCarrickról, ám hiába.

Viganò szerint XVI. Benedek (titokban) megtiltotta McCarrick számára a publikus szertartások vezetését 2009-ben vagy 2010-ben.

Ferenc pápa visszafordítja a szankciókat

A választás után Ferenc pápa gyorsan rehabilitálta McCarrick bíborost. A bíboros nemcsak ismét utazni kezdett, hanem előadásokat és interjúkat bonyolított le, Ferenc pápa egyik közeli embere lett.

2014-ben Viganò megkérdezte felettesét, Pietro Parolin bíborost, hogy a McCarrick elleni szankciók még mindig érvényben vannak-e, ám a bíboros nem válaszolt.

Viganò több vatikáni prelátust is említ, akik "részletesen tudtak a McCarrick-ügyről": Ouellet, Baldisseri, Coccopalermio, Paglia, Becciu, Mamberti.

Viganò továbbá elmondta, hogy Wuerl bíboros, aki McCarrick vatikáni utódja lett, "tisztában volt" az egész esettel. Az érsek szerint Wuerl állítása, miszerint nem tudott semmiről "nevetséges és szégyenteljes hazugság".

Viganò emellett megkérdőjelezi Farrell és O'Malley bíborosok tagadását is az ügyben.

Ferenc pápa csapdája: “Mit gondolsz McCarrick bíborosról?"

Az érsek felfedett egy szomorú tényt Ferenc pápáról, akivel ő maga a nunciusok egyik megbeszélésén találkozott 2013. június 21-én. Előző nap Viganò McCarrickkal találkozott Rómában, akit Ferenc pápa június 19-én fogadott, a bíboros éppen Kínába készült utazni. Viganò ezután jött rá a McCarrick és Bergoglio közti "régi barátságra".

Ferenc pápa egyenként fogadta a nunciusokat. Amikor Viganòra került a sor, a pápa kimutatta a foga fehérét: "Az egyesült államokbeli püspököknek nem szabad ideológiát követni! Az ő feladatok, hogy pásztorként tereljék a nyájat!"

Viganòt meglepte ez a hirtelen lobbanékonyság, ezért még egy találkozót kért, amit meg is kapott június 23-án. A találkozó alatt a pápa más volt: "Igen, az egyesült államokbeli püspököknek nem szabad ideológiákat követni. Nem lehetnek jobboldaliak, mint a philadelphiai érsek, pásztornak kell lenniük; és nem szabad baloldalinak lenniük, ezalatt a homoszexualitásra gondolok."

Ferenc pápa ezt követően megkérdezte Viganòt: "Mi a véleménye McCarrick bíborosról?". Viganò elmondta az igazságot, ám Ferenc pápa nem reagált, helyette témát váltott.

Viganò szerint ez egy "csapda" volt, Ferenc pápa meg akarta tudni a nuncius álláspontját.

McCarrick tette királlyá Ferenc pápát

Viganò ismét találkozott Ferenc pápával 2013. október 10-én. Ferenc pápa ekkor feltett egy kérdést Viganònak: "Mit gondol Wuerl bíborosról? Jó vagy rossz?"

Viganò elmondta a pápának Wuerl pásztori figyelmetlenségét a georgetowni egyetemmel kapcsolatban és azt, hogy együtt hívtak meg fiatalokat, hogy McCarrickkel találkozzanak. Ferenc pápa ismét nem reagált.

Viganò szerint McCarrick és az elkapott Maradiaga bíboros voltak azok, akik "királlyá tették a pápát a Kúriában és az Egyesült Államokban". Wuerl és McCarrick együtt tervezték meg a chicagói Cupich és a newarki Tobin kinevezését.

Ferenc pápának le kell mondania a bántalmazások elrejtéséért

Viganò azzal zárja írását, hogy Ferenc pápa tudott McCarrick bántalmazásairól, azonban igyekezett elrejteni azokat:

"Figyelmen kívül hagyta a szankciókat, amelyeket Benedek pápa rótt ki rá, és közeli megbízottakká emelte őt és Maradiagát."

Kép: Carlo Maria Viganò, © lifesitenews.com, #newsGcravpggjz