hu.news
164

FSSP: A dijoni érsek azt állítja, hogy semmi sem történt

Állítólag "sok a félreértés" a Szent Péter Testvériség (FSSP) kilakoltatásával kapcsolatban a franciaországi Dijonból, állítja Roland Minnerath érsek egy névtelen június 8-i nyilatkozat mögé bújva, amelyet a Diocese-Dijon.com oldalon tettek közzé.

Minnerath azonban egyértelműen elrendelte, hogy a testvériség minden sokrétű tevékenységét, mint például a katekézis, a patronálás, a cserkészet és más apostoli munkák megszűnjenek. Amit évtizedek alatt felépítettek, az egy egyszerű miserendre fog redukálódni. A jelenleg több mint 300 hívőnek azt mondják, hogy minden másért menjenek... a (dekadens) Novus Ordo plébániáikra.

A közleményben bejelentik, hogy a neokonzervatív Christian Baud atya és más egyházmegyei papok továbbra is a régi rítusú liturgiát fogják celebrálni Dijonban. Baud Semur-en-Auxois plébánosa, amely 15 km-re van Flavigny-sur-Ozerain-tól, ahol egy régi rítusú bencés kolostor és az ars-i neokonzervatív Nemzetközi Szeminárium található.

Az érsek van olyan pimasz, hogy "köszönetet mondjon" a kilakoltatott testvériségnek a 23 éven át végzett szolgálataiért, hozzátéve, hogy "az a tény, hogy a hívek mostantól egyházmegyei papokra vannak bízva, csak erősíteni fogja a közösséget az egyházmegyei egyházzal". Dijon az 1950-es 341 papról 2020-ra 115 papra csökkent. Tavaly mindössze egy pappá szentelés volt. Minnerath arra utal, hogy a vallásos papok - akikből 50 van a dijoni érsekségben - veszélyeztetik az "egyházi egységet".

Minnerath még a második vatikáni zsinat trükkre is rájátszik, amikor "sok" panaszról nyafog, amelyet kapott, és amelyek szerinte "sajnos" a "szinódus egyház" (idézőjelek az eredetiben) "elutasításának szellemét" jelzik, "mintha lenne egy másik egyház". Az egyház azonban Krisztusra épül, nem pedig egy dogmatikai jelentőséggel nem bíró, kudarcot vallott lelkipásztori tanácsra.

#newsDgdueyhzbc