Clicks300
hu.news

Viganó ragaszkodik: Az cselszövők arra használták fel a második vatikáni zsinatot, hogy lerombolják az egyházat

Carlo Maria Viganò érsek július 6-án válaszolt a MarcoTosatti.com oldalon Sandro Magisternek, aki azt állította, az, hogy Viganó a második vatikáni zsinatot kritizálja a "skizma szélén van".

Viganó megbánta, hogy nem beszélnek hozzá, de folyton "jelzőkkel illetik", továbbá észrevette, hogy az egyházban az ellenfelekre, akik az egyháziak szerint alsóbbrendűek és nem érdemlik meg a figyelmet, a "lefebvrista" jelzővel illetik - a politikai területen ezt pedig a "fasiszta" cseréli le.

Viganó ismét elmondja, hogy mindenkit "átvertek" azok, akik a második vatikáni zsinatot használták fel, mint "egy önmaga hatóságával felszerelt csomagot", ami "eltorzítja a célt".

Az átvertek nem tudták volna elképzelni, hogy a második vatikáni zsinat alatt egy kis létszámú, de jól szervezkedő cselszövő csapat arra használják fel a zsinatot, hogy "lerombolják az egyházat belülről".

Viganó azt mondja, hogy a "szándékos kétértelműség" a szövegben azzal a céllal jött létre, hogy az ellentétes és összeegyezhetetlen víziókat együtt tartsák, "a hasznosság értékelése és az igazság eltusolása nevében". Így összességében "el is lehet felejteni" a második vatikáni zsinatot.

Észrevette, hogy a zsinat támogatói tudták, hogyan kell damnatio memoriae-t gyakorolni, nemcsak egy zsinattal, hanem "mindennel", addig a pontig, hogy "az ő zsinatuk volt az első zsinat ebben az új egyházban", ennek a kezdetével pedig "a régi vallás és mise befejeződött".

Ugyanakkor a második vatikáni zsinat értelmezésének ellentmondása megmutatja Viganó számára azt, hogy mennyi kárt tehet egy nyelv szándékos bevezetése, "ami olyan ködös, hogy legitimálta az ellentétes értelmezéseket az alapján, hogy akkor éppen mi történt a híres konciliáris tavasz alatt".

#newsWmtnwzlbfy