hu.news
1320

Müller bíboros arra utal, hogy Ferenc pápa mise ellenes hadjárata "durva és tiszteletlen"

A müncheni Marx bíboros lemondása azt mutatja, hogy a német szinodális út, amelyet "politikai vállalkozásként" vezetnek, kudarcot vallott - mondta Gerhard Müller bíboros a LaNuovaBq.it lapnak (június 4).

Számára a német szinódus szembemegy az isteni törvényekkel, és ezért "Marx a felelős". Müller hangsúlyozza, hogy Marx, Ferenc pápa "barátja", a német problémák megoldásának feladatát akarja átruházni az utóbbira.

A német püspökök terve Müller szerint nem az, hogy skizmát idézzenek elő - amit nem is tudnának megvalósítani, hiszen egyetlen hatalmi bázisuk az oligarchák médiája -, hanem az, hogy Ferenc pápa egyházának vezetői legyenek. Müller úgy képzeli, hogy "még mindig sok" német katolikus van, aki "neheztel" a katolikusellenes püspökökre.

A Covid-19-ről a bíboros azt mondta, hogy hiba volt hagyni, hogy az állam diktálja, hogyan kell bánni a szentségekkel, és hogy az állam "olyan hatóság, amely tekintélyelvűvé vált".

A Summorum Pontificum közelgő visszavonásáról Müller azt mondta, hogy "most nem lehet tekintélyelvűen cselekedni, tiltani (a misét); ehhez óvatosság és tisztelet kell". Müller a római rítus felé haladó nagy megújulást "trendnek" becsmérli, amelyeket XVI. Benedek békített ki.

#newsDqvvbdilqc

36:24
Zarándok
Az eredeti cikk értelmetlen utolsó mondatát a fordítás még ostobábbá tette. A bíboros trendről beszél, fagyis egy tendenciát, fejlődési irányt jelentő szót használ a római rítus reneszánszára az Egyházban. Nem azon kellene sápítozni, hogy egy leíró, semleges hangulatértékű szót használt, hanem ünnepelni kellene a kijelentést.